Igor - beer in nood - Rindert Kromhout

'Hoe denkt en voelt beer Igor'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 16 juni 2007

Vorige

De moeilijkste, zo niet onmogelijke opgave bij het schrijven van een dierenverhaal is waarschijnlijk het dier echt een dier te laten zijn. Zeker als je probeert een 'realistisch' verhaal te schrijven en toch het vertelperspectief van het beest zelf kiest. Rindert Kromhout doet een poging in 'Igor - beer in nood' en slaagt, voor zover een mens dat kan beoordelen.

Aan het rustige bosleven van beer Igor komt een eind als zijn moeder wordt doodgeschoten. De schutters nemen hem gevangen en boren een ring door zijn neus. In de weken die volgen moet hij elke dag op een hete plaat staan, terwijl zijn eigenaar op een trommel slaat. Om aan de pijn te ontkomen, gaat Igor op zijn achterpoten staan en tilt die beurtelings op, alsof hij danst.

Igor treedt op, tot hij zijn poot breekt en zijn baas hem, vastgebonden aan een boom, achterlaat. Daar wordt hij door goedwillende mensen gevonden. Tot zijn verbazing brengen zij hem naar een bos vol andere beren.

Het is de bekende, waar gebeurde geschiedenis van de dansberen die in Het Berenbos in Rhenen terecht komen. Kromhout voegt aan de feiten de beleving van de beer zelf toe. Er staat geen enkele dialoog in het boek, slechts dierlijk aandoende gedachten. En alle onbekende dingen die Igor in de mensenwereld tegenkomt, krijgen 'dierlijke' namen. Mensen zijn 'lange dieren die op hun achterpoten lopen', een lamp is 'een kleine zon' en een gaashek 'een hard spinnenweb'.

Hoewel Kromhout het berenperspectief bewonderenswaardig knap volhoudt, is dat niet voldoende om het boek verrassend te houden. Hij blijft te veel bij het klassieke 'dansberenverhaal' en dat is, hoe tragisch ook, te voorspelbaar. Jammer, want er zijn wel aanknopingspunten voor spannende wendingen te vinden: waarom doet het lieve meisje dat bij Igors kooi komt zitten geen poging hem te bevrijden? Dat soort uitwerkingen hadden dit bijzonder sympathieke boek meteen wat dikker gemaakt.

Rindert Kromhout: Igor - beer in nood. Leopold, Amsterdam. ISBN 9789025850838; 73 blz. € 12,95. Vanaf 8 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Rindert Kromhout:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt