Ik, Coriander - Sally Gardner

'Uit de kist ontsnapt ze naar het feeënrijk'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 17 februari 2007

Vorige

Het is een geschiedenis om van te smullen: als kind zat de Britse schrijfster Sally Gardner vanwege haar ernstige dyslexie op een speciale school en pas op haar veertiende kon ze lezen en schrijven. Toch debuteerde ze twee jaar geleden met de sprookjesachtige historische roman 'Ik, Coriander'. Dit onweerstaanbare magische avontuur vol onvergetelijke personages is nu vertaald.

Na de dood van Corianders moeder hertrouwt haar vader met de godvrezende Maud. Hij moet wel, want over zijn overleden vrouw wordt gefluisterd dat ze een heks was. En hijzelf is royalist: een combinatie die je in het puriteinse Londen van de zeventiende eeuw de kop kon kosten.

Maud moet de reputatie van het gezin opkrikken, maar dat lukt slecht. Vader vlucht naar Frankrijk en Maud ontpopt zich tijdens zijn afwezigheid als een wrede godsdienstwaanzinnige, die 'heksenkind' Coriander martelt en probeert te vermoorden door haar op te sluiten in een kledingkist.

De opsluiting duurt drie jaar, maar dood gaat Coriander niet. Tot haar eigen verbazing glijdt ze vanuit de duistere kist een andere wereld in. Een feeënrijk waar, zo blijkt, Corianders moeder is geboren. Zij werd verliefd op een gewone sterveling, besloot het rijk te verlaten en haar unieke, magische 'feeënschaduw' in een kistje op te sluiten. De meedogenloze feeënkoningin Rosmore zoekt die schaduw, want daarmee zal ze onmetelijk veel macht verkrijgen. Coriander moet terugkeren naar Londen om aan Maud te ontsnappen en de schaduw van haar moeder veilig te stellen.

Volkomen geloofwaardig laat Gardner de magische en historische wereld met elkaar versmelten. Dat wekt bewondering. En al krijgt het feeënrijk iets te weinig ruimte om tot leven te komen, het verhaal zelf - hoe het kleurrijke sprookje Coriander redt uit het grauwe, puriteinse Engeland - blijft betoverend.

Sally Gardner: Ik, Coriander. Vertaald uit het Engels door Esther Ottens. Van Goor, Houten. ISBN 9000037190; 312 blz. € 17,95. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Sally Gardner:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt