Ik en de koningin & Van Ansjovis tot Zwijntje - Ted van Lieshout

'Hij is goed in bloemen geven'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 7 oktober 2006

Vorige

De titel 'Ik en de koningin' zet meteen de toon voor de rest van het verhaal: ontwapenend onbescheiden. De ikfiguur begint de zin met zichzelf, zoals veel kinderen dat doen. Beleefd is anders, vooral als de ander een koninklijke hoogheid is.

De koningin komt op bezoek in de stad en de gemeente zoekt daarom een bloemenkind. De naamloze hoofdpersoon, een enigszins pedant knulletje, reageert in een vlaag van jeugdige overmoed op de vacature. Hij vindt van zichzelf dat hij voldoet aan alle eisen: hij is een onberispelijk kind van onbesproken gedrag en goed in bloemen geven.

De jongen wordt aangenomen, maar als hij voor de majesteit staat, blijkt dat niemand voor een boeket heeft gezorgd! Dan voelt hij zijn gele lievelingskleurpotlood in zijn zak zitten, waarmee hij zo graag de zon tekent, en biedt dat de koningin aan.

Vooral in het begin leest 'Ik en de koningin' moeizaam voor. De langdurige dialoog tussen vader en zoon, in ultrakorte zinnen, afgerond door 'zei ik' en 'zei pap', klinkt houterig. Ook de tekeningen van Van Lieshout verleiden niet tot verder lezen. De jongen lijkt meer op een treurig oud mannetje of een trol met elfenoren dan op een kind.

Dat is jammer, want wie niet doorbijt, mist een erg grappig en vertederend verhaal, met een hoofdpersoon om van te houden. Van Lieshout beschrijft hem niet alleen als een uitdagend bijdehante knul, om wie je hartelijk kunt lachen, maar ook als een aandoenlijk onzekere zoon die graag wil dat zijn vader trots op hem is.

Afgelopen dinsdag kreeg Ted van Lieshout een Zilveren Griffel voor zijn schitterende dichtbundel 'Mama! Waar heb jij het geluk gelaten?'. Een paar van de gedichten uit dat boek zijn ook opgenomen in het poëtische ABC 'Van Ansjovis tot Zwijntje'. Maar de bundel bevat ook tien nieuwe gedichten vol taalgrappen, zoals bij de letter G: 'Geiten bokken/ hanen kraaien/ katten spinnen/ apen vlooien'. De Penseeljury moet komend jaar maar eens goed kijken naar de fenomenale tekeningen van Sieb Posthuma. 'Van Ansjovis tot Zwijntje' is het mooiste dierenboek van deze Kinderboekenweek.

Lees ook de recensies over andere boeken van Ted van Lieshout:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt