Ik geef je de zon - Jandy Nelson

'Wat is er gebeurd?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 4 april 2015

Vorige

Hoewel ik veel mooie boeken lees, was het alweer even geleden dat een roman me zo greep dat ik niet kon stoppen met lezen. De Amerikaanse Jandy Nelson, die debuteerde met ‘De hemel begint bij je voeten’ (2010), kreeg het voor elkaar met haar verslavende tweede young adult ‘Ik geef je de zon’, over eerste liefdes, jaloezie, kunst, familiebanden, verlies en rouw.

Ze pakt je in met een sprankelende stijl – het wemelt in het boek van de verrassende beelden – en een intrigerende compositie. Het verhaal wordt beurtelings verteld door Noah en zijn tweelingzus Jude. Vanuit Noahs perspectief beleef je hoe ze als dertienjarigen onafscheidelijk zijn. In Jude’s hoofdstukken zijn ze zestien en praten ze nauwelijks meer met elkaar. Wat is er gebeurd?

Als dertienjarige is Noah een gevoelige, briljante tekenaar, die de hele dag schilderijen voor zich ziet. Als zijn moeder hem complimenteert, staat er: “(ZELFPORTRET: Jongen duikt in een zee van zonlicht).” ‘Bubbel’ wordt hij genoemd, omdat hij in zijn eigen wereldje leeft. Zijn grote geheim: hij is straalverliefd op buurjongen Brian.

Als zestienjarige is hij plots een bonkige sporter geworden, die het tekenen heeft afgezworen en uitgaat met meisjes. Tweelingzus Jude analyseert: “Voor alle andere zestienjarige jongens is dat prima. Voor Noah duidt het op één ding: een gestorven ziel.”

Maar zelf heeft zij net zo’n opmerkelijke metamorfose ondergaan: van wilde durfal, die aanpapt met oudere surfdudes en van het hoge Dodemansklif in zee springt, tot een gesloten, hypochondrische tiener, die praat met de geest van haar overleden oma.

Langzaam blijkt dat de competitieve tweeling, gedreven door jaloezie en verpletterend verdriet na een tragisch voorval, verstrikt is geraakt in een web van leugens. Ze hebben elkaar vreselijke dingen aangedaan, terwijl ze van niemand zoveel houden als van elkaar. “Hoe kan liefde zo’n beukende sloopkogel zijn?”, denkt Noah. Hartverscheurend hoe de twee zichzelf en elkaar kwijtraken en weer terugvinden.

Misschien zit er iets teveel drama in het verhaal, iets teveel toevalligheden en valt de puzzel uiteindelijk wel érg mooi in elkaar, maar dat is Nelson vergeven, want wát een overrompelend prachtboek is dit.
 
Jandy Nelson: Ik geef je de zon (I’ll give you the sun). Vertaald uit het Engels door Aimée Warmerdam. Blossom Books; 367 blz. € 18,99. Vanaf 15 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt