Ik zal er zijn - Holly Goldberg Sloan

'Dan wordt Sam verliefd'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 27 oktober 2012

Vorige

Stel je twee knappe Amerikaanse tieners voor. Het is avond en het regent hard, maar ze staan midden op straat tegenover elkaar. ‘Ik’, stamelt zij. ‘Jij…’, hakkelt hij. In de stilte die volgt klinken de eerste, zoete tonen van ‘I’ll Be There’ van The Jackson Five, de soundtrack van dit boek. Dan zegt zij: ‘Ik… ik… ik heb je gezocht’. Hij knikt, drijfnat, verliefd, maar met onbestemde, droevige blik in zijn ogen.

Scenarioschrijfster en filmregisseur Holly Goldberg Sloan heeft verstand van tranentrekkers. Dit is niet de enige scène in haar debuut, die zo uit een sentimentele film lijkt te komen. Wie het boek om die reden weglegt, spaart een doos tissues, maar mist een meeslepend verhaal over lotsverbondenheid en overleven, dat meer losmaakt dan wat oppervlakkig gesnotter. Tegenover het grote, filmische gebaar, staan bij Sloan gelukkig ook veel kleine momenten zonder effectbejag, die oprecht ontroeren.

Sam (17) woont met zijn autistische broertje Riddle (12) en hun criminele vader in een bouwval en gaat niet naar school. Ze blijven nooit lang op dezelfde plaats: als de autoriteiten vader in de smiezen krijgen, slaat hij op de vlucht.

Maar dan wordt Sam verliefd op Emily, en zij op hem. Het geheime contact met het meisje doet Sam en ook Riddle goed. Maar als hun vader erachter komt, ontvoert hij hen halsoverkop naar een andere staat. Emily en haar ouders zetten alles op alles om de jongens op te sporen. Of ze op tijd zijn, is de vraag: Sams vader draait door en brengt zijn zoons in levensgevaar.

Vooral het portret van de wereldvreemde, beschadigde broers maakt indruk. Sam ontroert als liefdevolle lijfwacht van de astmatische Riddle, die altijd een oud telefoonboek bij zich draagt, waarin hij gedetailleerde technische tekeningen maakt. Je sluit ze meteen in je hart. Mooi de rollen later in het verhaal omdraaien, als Sam ernstig gewond raakt.

Door de vele perspectiefwisselingen krijgen zelfs alle (vaak humoristische) bijpersonages een eigen gezicht en wordt hun invloed op de levensloop van de jongens duidelijk. Kleine daden, laat Sloan zien, hebben grote gevolgen en alles – iedereen – werkt onbewust samen om je uiteindelijk op je bestemming te krijgen.

Bekroond met de Gouden Lijst 2013, voor de vertaling.
 
Holly Goldberg Sloan: Ik zal er zijn.Vertaald uit het Engels door Pauline Michgelsen. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045113661; 317 blz. € 17,50. Vanaf 13 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt