Irah en de dieren - Carli Biessels

'Irah begrijpt de dieren'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 11 november 2006

Vorige

Kleuter Irah heeft een bijzondere band met dieren. Ze ontdekt ze overal: een boze bij in haar limonadeglas, dansende vlinders in de achtertuin en een lichtblauwe puddingkwal op het strand.

Die tamelijk alledaagse ontmoetingen worden plotseling heel speciaal, doordat Irah lijkt te begrijpen wat de dieren haar vertellen: de mug in haar slaapkamer zingt een 'zeurlied', de kwal op het strand mijmert over hoge golven. Irah leest in de ogen van haar hond dat hij boos is en ze voelt dat de witte vlinder met haar door de tuin wil zwieren.

Hoewel er in de vijftien kleine verhalen buiten de ontmoetingen weinig gebeurt, zijn ze alles behalve saai. De perspectiefwisselingen tussen Irah en de dieren houden het intrigerend, want ze laten de lezer in het ongewisse: zeggen de dieren écht iets of doen ze dat alleen in Irah's fantasie?

Op Irah maken de ontmoetingen met dieren nog diepe indruk. Alles wat in de ogen van volwassenen gewoon is geworden, is voor haar nog nieuw. Zíj is nog in staat aandachtig te luisteren naar wat de dieren te vertellen hebben. Je zou er jaloers van worden. Maar Carli Biessels schrijft het zó op, dat je Irahs verwondering even meebeleeft.

Dat is niet het enige dat 'Irah en de dieren' zo bijzonder maakt. De bedachtzame, licht poëtische en klankrijke stijl, geeft de verhalen een tijdloze glans. Die harmonieert weer schitterend met de tekeningen van Marije Tolman. Zij vertaalt de mix van realiteit en fantasie uit de verhalen op een heel eigen manier in haar illustraties. De zachte combinatie van pen, potlood en turkooizen aquarel onderstreept bovendien de dromerige sfeer van het boek.

Update: Maandag 4 juni 2007 werd bekend gemaakt dat dit boek is bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Lees ook de recensie over een ander boek van Carli Biessels:

  • 'Juwelen van stras'


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt