Jij bent mijn vriend - Rindert Kromhout

'Dikke vrienden Bil en Wil'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 12 december 2015

Vorige

Hun eenlettergrepige namen hebben Bil en Wil vast te danken aan het feit dat ze 'geboren' zijn in een leesoefenboek: 'De twee vrienden' uit 1994. Sindsdien zijn er heel wat boekjes voor beginnende lezers en ook voorleesverhalen over het onafscheidelijke duo verschenen. In de laatste categorie is er nu een nieuwe, mooi uitgevoerde bundel - glanzend papier, frisse kleurenillustraties van Jan Jutte - met veertien puntgave avonturen.

Bil en Wil zijn zulke goede vrienden dat ze samenwonen. De warmte straalt van de verhalen af: Bil kookt en bakt graag voor zijn vriend en leest hem elke dag voor, terwijl ze dicht tegen elkaar aan in de leunstoel zitten.

Dorpsbewoner Kwil (alle figuren hebben een naam met een i) vraagt Wil of Bil soms bang voor hem is "omdat hij de hele tijd alles doet wat jij wilt. (...) Is hij bang dat je anders kwaad wordt?" Wil schrikt en realiseert zich dat hij nooit iets voor Bil doet. Maar Bil vindt dat onzin: "Je doet juist heel vaak iets voor mij. Je smult van de boterhammen die ik voor je klaarmaak, je rilt als ik je een spannend verhaal voorlees, je slaapt zo lekker als ik een warme kruik in je bed heb gelegd. En als ik dat zie, word ik blij."

Zo komt in bijna elk hoofdstuk een ander facet van vriendschap aan bod, de ene keer explicieter dan de andere, terwijl Rindert Kromhout de toon aangenaam licht houdt en de belevenissen klein.

In het grappige hoofdstuk waarin de luidruchtige Gil zijn zwijgzame verloofde Stil komt voorstellen, gaat het bijvoorbeeld over hoe karakters elkaar kunnen aanvullen, verderop is Bil zo gecharmeerd van Djil dat Wil groen ziet van jaloezie.

Een ontroerende parel is het verhaal waarin Wil vraagt of Bil hem wil voorlezen uit een boek dat hij gisteren ook al heeft voorgelezen. Bil begint, maar Wil is niet gauw tevreden: hij wil dat ene verhaal, over twee vrienden die elkaar kwijt zijn.

En niet die bladzijde van dat verhaal, maar díe. Niet dat stuk, maar dát! En zo gidst Wil zijn vriend naar de slotwoorden van het avontuur, waarin de twee vrienden elkaar weer vinden en waarin hij natuurlijk zijn eigen onverbrekelijke band met Bil weerspiegeld ziet. Kortom: een heerlijk, hartverwarmend voorleesboek.

Rindert Kromhout: Jij bent mijn vriend Ill. Jan Jutte. Leopold; 73 blz. euro 14,99 Vanaf 5 jaar

Lees ook de recensies over andere boeken van Rindert Kromhout:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt