Job, de ontsnapte gevangene en ander gedoe - Marly van Otterloo

'Straks wil Kees zijn hond terug'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 15 oktober 2005

Vorige

Alles aan het verhaal van Job is onwaarschijnlijk, maar gek genoeg stoort dat tijdens het lezen nauwelijks. Ondanks alle toevalligheden en curieuze gebeurtenissen blijft 'Job, de ontsnapte gevangene & ander gedoe' geloofwaardig: dat is knap werk.

Job woont nog maar een half jaar met zijn ouders naast de gevangenis, als er plotseling een gedetineerde in zijn slaapkamer staat. Het blijkt gelukkig een nogal brave boef te zijn, die vastzit voor een knokpartijtje. Hij heet Kees en is ontsnapt om zijn hond Bommel uit het asiel te halen. De hond wil niet meer eten en Kees heeft er alles voor over om hem bij aardige mensen onder te brengen.

Job steelt Bommel uit het asiel en nadat Kees zijn verhaal aan Jobs ouders heeft verteld, mag de hond blijven. In de maanden daarna hecht Job zich erg aan Bommel. Maar Kees' vrijlating komt snel dichterbij.

'Job' is een gewaagde opeenstapeling van grappige gebeurtenissen. Marly van Otterloo schrijft fris, geestig en eigentijds, maar niet overdreven modieus. Jammer dat ze soms afglijdt naar tuttig jongensboekproza: "Nu moet je de handboeien aan, Kees, zei de jonge agent, anders krijgen wij op onze sodemieter."

Het gaat pas echt mis als het boek al bijna uit is. Tot dan toe weet Van Otterloo de vreemdste situaties aannemelijk te maken, maar aan het eind maakt ze zich er te makkelijk van af. Binnen slechts tien bladzijden heeft Job: een hut in het bos gebouwd om Bommel te verstoppen, is daar 's nachts naartoe geslopen, komt tot inkeer en krijgt uiteindelijk een eigen puppy van zijn ouders. De liefste hond van de wereld blijkt vervangbaar! Wat een afknapper. Hopelijk besteedt Van Otterloo bij het aangekondigde tweede boek over Job ook aandacht aan een geloofwaardige ontknoping.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt