Job en de duif - Evelien De Vlieger

'Lang haar past precies bij Job'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 15 mei 2010

Vorige

Omdat plezier in lezen al hoort te beginnen bij het leren lezen, lijkt het me niet verkeerd om af en toe een leesoefenboek te bespreken. Dat moet dan wel méér dan alleen taaltechnische avi-kwaliteiten hebben. De eenlettergrepige woorden kunnen nog zo keurig in de maat lopen, als het verhaal niet deugt heb je er niets aan. Eerste lezers die zich hakkelend een weg naar het einde banen, hebben recht op een beloning, op een verhaal dat hen doet vergeten dat ze aan het leren zijn.

Precies dat lukt Evelien De Vlieger in 'Job en de duif', dat voorbeeldig is geïllustreerd door Noëlle Smit. Met een handvol woorden weet ze haar personages tot leven te wekken, een sfeervol decor op te roepen en ook nog een mooi verhaal te vertellen.

Job baalt van zijn losse tand, die er maar niet uit wil, en van alles wat hij van zijn moeder moet. Trompet spelen en zijn haar laten knippen, bijvoorbeeld. Dat laatste gaat helemaal fout, want moeder doet het zelf: "Job weet wat er volgt. oei! het is scheef. wacht, hier nog wat. en daar. en daar. ze kijkt schuin naar Job. ik stop maar eens. dat moet wel. al je haar is op."

In de achtertuin ontmoet Job een lotgenoot. Een duif, die zomaar een gesprekje met hem begint. Duif heeft dan wel geen tanden, maar verliest in de rui al zijn veren! En zij moet ook iets van haar baas waar ze genoeg van heeft: zo snel mogelijk van Spanje naar huis vliegen zodat hij een prijs krijgt.

Dat is slim gedaan: Duif relativeert al Jobs ongenoegen met haar eigen ellende. Job bedenkt dat een baas net als een moeder zegt wat je moet doen, maar dat een baas erger is. Hij besluit Duif te helpen. Eerst bevrijdt hij in een spannende scène haar duivenman uit zijn hok, om het paartje vervolgens te huisvesten in een mooie til in de achtertuin.

Zinnetjes als 'wie deed dat?' in plaats van 'wie heeft dat gedaan?' wringen een beetje, maar over het algemeen klinkt de avi-taal van De Vlieger soepel en soms zelfs poëtisch. Over Jobs lange haar staat er: 'het past precies bij Job. hij voelt zich thuis in zijn haar.' Avi-literatuur, dat woord bestaat nog niet, maar wie wil weten wat het is: lees 'Job en de duif'.

Lees ook de recensie over een ander avi-boek uit dezelfde serie:

  • 'Wolf en Hond'
Lees ook de recensie over een ander boek van Evelien De Vlieger:
  • 'Brei met mij'


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt