Josephina en Als iemand ooit mijn botjes vindt - Jaap Robben

'Later wordt oma een tuin'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 15 december 2012

Vorige


Zefier, ponjaard, avegaar en baffetoen; het zijn zulke ouderwetse woorden dat de betekenis ervan is vervlogen. Ze klinken als dierennamen, vindt Jaap Robben. In zijn nieuwste bundel wekt hij ze tot leven in geestige nonsenspoëzie, die doet denken aan ‘Pas op voor de Gnaskop!’ van Shel Silverstein.

Zo is de Vijst ‘een soort raketje/ in de allerkleinste maat,/ want hij kan zich slechts bewegen/ wanneer hij een scheetje laat.’ Illustrator Benjamin Leroy, met wie Robben eerder ‘De Zuurtjes’ maakte, is op dreef. Hij tekent de Vijst als een vliegend, peervormig wezen met voelsprieten, dat een groen condensspoor achterlaat. Hilarisch!

Hoewel de meeste verzinsels grappig zijn, bespeelt Robben een breed register aan emoties. De gedichten gaan over dood, hemel, gewoon zijn en eenzaamheid, zoals het ontroerende ‘Cajoleer’: ‘Ik heb handen/ die graag iemand zouden aaien./ Al is af en toe eens zwaaien/ ook een goed begin.’

Poëtische zinnen staan er ook in ‘Josephina’, het eerste prentenboek van Robben, dat eveneens onlangs verscheen. ‘Mijn oma heet oma. En Josephina Florence. Dat klinkt als een piano,’ zegt de naamloze hoofdpersoon. De jongen ontdekt op oude zwart-witfoto’s dat zijn oma ooit een baby is geweest en daarna een meisje (‘Ze zat op dezelfde kleuterschool als Sinterklaas’). Er werden ‘allerlei opa’s’ verliefd op haar, oma werd een mama en lang daarna pas oma.

In haar elegante tekeningen laat Merel Eyckerman het leven van oma en dat van de jongen samensmelten. Ze tekent het  verleden in zwart-wit, het heden in kleur. Zo zwemt oma als meisje tegelijkertijd met haar latere kleinzoon in dezelfde zee. Een mooie vondst.

Oma wordt vergeetachtig, huilt soms zomaar, ‘niet bij een foto van opa of achter een zakdoek. Maar terwijl ze me aankijkt. Dan leer ik mijn oma haar lievelingsliedje op de piano.’ Hoewel mensen zeggen dat oma’s geen ‘later’ hebben, denkt de jongen daar anders over: ‘Later wordt mijn oma een tuin.’

Een juweel van een boek, intiem en liefdevol, al doet het denken aan andere kinderboeken, zoals ‘De vuurtoren’ van Koos Meinderts. Dat lijkt het enige struikelblok voor de jonge, talentvolle Robben: een boek schrijven dat écht op zichzelf staat. Want schrijven kan hij.
 
Jaap Robben: Josephina. Ill. Merel Eyckerman. De Eenhoorn, Wielsbeke. 26 blz. € 14,50. Vanaf 4 jaar.
Jaap Robben: Als iemand ooit mijn botjes vindt. Ill. Benjamin Leroy. De Geus, Breda. 64 blz. € 15. Vanaf 6 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Jaap Robben:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt