Kaloeha Dzong - Lydia Rood

'Corijn vlucht in virtuele wereld'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 29 september 2007

Vorige

Welke schooljongen droomt er nu niet van een superheld te zijn? Tegenwoordig kan die droom na een paar muisklikken op internet uitkomen. In de virtuele 3D-wereld Second Life kun je een tweede leven geheel naar wens inrichten. Dat fenomeen nam Lydia Rood als uitgangspunt voor haar Kinderboekenweekgeschenk.

De schuchtere Corijn heeft genoeg redenen om te vluchten in een ander leven. Zijn moeder wil voorkomen dat hij op zijn vader gaat lijken. Ze is niet voor niets van die flierefluiter gescheiden. Haar methode: een keurige, maar keiharde opvoeding. Als Corijn niet naar haar strenge bevelen luistert, sluit ze hem op in een kast.

Zijn moeders gedrag weerhoudt Corijn ervan vrienden te maken. Hij schaamt zich voor haar en ontwijkt liever lastige vragen over de scheiding en de kast. Op internet kan hij wegkruipen in de huid van zijn avatar Kaloeha Dzong. Onder die naam verricht hij heldendaden in de sprookjesachtige pixelwereld Morgana. Maar een echte vriend vindt hij er niet. Tot zijn moeder ontdekt dat Corijn met haar creditcard een virtueel eiland heeft gekocht. Voor hij de kast in moet, roept hij om hulp in Morgana. Er wordt gehoor aan gegeven, maar zijn redders komen vreemd genoeg uit de echte wereld.

Er zijn wel meer kinderboeken waarin de hoofdpersoon in een fantasiewereld verdwijnt om aan zijn ellendige leven te ontkomen. Maar het aardige van Morgana is dat die wereld in zekere zin toch onderdeel uitmaakt van de werkelijkheid. Iedereen met een internetaansluiting kan in dezelfde fantasie delen. Achter alle figuren in Morgana schuilen mensen die je ook op straat kunt tegenkomen. Die vermenging tussen echt en nep, en het psychologische effect daarvan, is stof genoeg voor een interessant verhaal.

Maar het lukt Lydia Rood niet om dat gegeven in 'Kaloeha Dzong' op een indrukwekkende manier uit te werken. De opzet van het verhaal is heel aardig, maar veel te ambitieus voor negentig bladzijden. Rood wil teveel vertellen in te weinig woorden. Ook lijkt ze steeds te twijfelen waar het accent in het verhaal moet liggen: op de psychologische diepgang of het toegankelijke avontuur.

Het resultaat is: van allebei een beetje. Of eigenlijk: van allebei een beetje niet. Wat er bij Corijn thuis aan de hand is, wordt steeds zó kort aangestipt dat het lange tijd niet echt overtuigt als reden voor zijn vlucht naar Morgana. Voor een spannend spel hoeft hij daar bovendien ook niet heen. Kaloeha is een slappe versie van superman, die her en der wat brandjes blust. Een echt belangwekkende strijd tegen een groot gevaar, die hem uit diepe noodzaak naar Morgana trekt, levert hij niet. Rood heeft er niet uit kunnen halen wat erin zit. Het kinderboekenweekgeschenk is helaas een onvolgroeid boekje vol gemiste kansen.

Lydia Rood: Kaloeha Dzong. Ill. Kees de Boer. Stichting CPNB, Amsterdam. ISBN 9789059650589; 96 blz. Van 3 t/m 13 oktober 2007 gratis bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Lydia Rood:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt