Kattensoep - Janneke Schotveld

'Tobber wordt held'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 30 september 2017

Vorige

Dat Janneke Schotveld een dezer jaren het Kinderboekenweekgeschenk zou schrijven, lag voor de hand. Met haar 'Superjuffie'-reeks, in de traditie van Jacques Vriens, is ze een van de populairste kinderboekenschrijvers. In haar vlotte verhalen, met humor en herkenbare personages, zijn stijl en psychologie ondergeschikt aan het avontuur. Toch bekruipt mij vaak het gevoel dat Schotveld meer kan dan ze laat zien.

Diezelfde indruk wekt 'Kattensoep', levendig geïllustreerd met penlijntjes van elastiek door Annet Schaap. Het is een ongecompliceerde whodunit voor een groot publiek, met af en toe een zin waarvan je er meer had willen lezen.

In de buurt van de opa van Boeli (10) verdwijnen katten. Samen met opa's buurmeisje Lucy, wier kat ook foetsie is, besluit Boeli op onderzoek uit te gaan. Het spoor leidt al snel naar Herba, een vrouw over wie iedereen fluistert dat ze een heks is. Zou zij de geliefde poezen in haar kattensoep gooien?

Het dunne psychologische laagje: Boeli is een piekeraar, die tijdens deze zoektocht ontdekt dat hij meer durft dan hij dacht en het hoofd koel weet te houden. Lucy voelt zich onzichtbaar sinds ze een zusje heeft, maar merkt dat haar ouders ook nog om haar geven.

In die aanzet tot diepere karaktertekening schuilt de Schotveld die we nog te weinig zien: had ze daar maar meer ruimte voor genomen (ten koste van bijvoorbeeld een gezellig, maar niet heel relevant gesprekje over pannekoeken).

En dan zijn er die zinnen die naar meer smaken. Zo vraagt Boeli aan opa over zijn gestorven man (mooi hoe naturel diens homoseksualiteit verwerkt is): "Heb jij dat nooit? Dat het soms lijkt of hij er nog is en dat hij er dan extra niet is?" Opa blijft sinds hij alleen is vooral binnen: "De wereld is te groot voor in mijn eentje."

Ook treffend hoe Boeli de bazige Lucy beschrijft: er zitten 'magneetjes in haar ogen', je móet haar wel aankijken. "Opa's buurmeisje is niet groot en al helemaal niet dik, maar ze is wel véél." Je voelt meteen wat voor type zij is. Benieuwd of Schotveld zich in die lijn verder zal ontwikkelen.

Janneke Schotveld: Kattensoep (Kinderboekenweekgeschenk) Ill. Annet Schaap. CPNB; 96 blz. Vanaf 7 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Janneke Schotveld:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt