Keepvogel, Het diepste gat - Wouter van Reek

'Keepvogel graaft iets op'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 17 april 2010

Vorige

Vijf prentenboeken zijn er verschenen over Keepvogel, het figuurtje dat eerder de hoofdrol speelde in een tekenfilmserie van de VPRO. Als Wouter van Reek nog even doorgaat, zou de vreemde vogel met rode cape best eens kunnen uitgroeien tot een moderne Kikker. Het tweede deel werd al bekroond met een Zilveren Penseel en het vijfde is nu genomineerd voor de Gouden Uil, die volgend weekend wordt uitgereikt.

De ondernemende Keepvogel beleeft samen met hond Tungsten in en om huis de wildste avonturen. Waarbij zijn spontane ideen en impulsieve gedrag hem steevast in de problemen brengen.

Zo besluit hij in 'Nachtpannenkoeken' een nachtelijk pannenkoekenfeest te organiseren. Hij stuurt Tungsten erop uit om een paar gasten te inviteren, maar er komen er honderden. Keepvogel bakt zich het leplazarus en valt na de eenmiljoen achtenveertigduizend vijfhonderdzesenzeventigste pannenkoek uitgeput in slaap. Tungsten voorziet Keepvogels actie zoals gewoonlijk van nuchter commentaar: "Eerst maak je iedereen wakker voor een pannenkoekenfeest en dan ga je zelf liggen slapen!"

Keepvogel slaat wel vaker door, maar in het tweede boek 'De uitvinding' leidt dat tot de verrassendste tekeningen. Daar wil hij een machine ontwerpen die te hoog hangende vlierbessen kan plukken. Hij verzint zoveel extra functies dat zijn bouwtekening vol radertjes en grijparmen al snel alle muren van zijn huis bestrijkt. Als Tungsten een getekende knop indrukt en de machine zich in beweging zet, ontpopt het boek zich tot een geweldige ode aan de verbeeldingskracht. Prachtig ook hoe Keepvogel daarna zijn gevaarlijke tekening in n beweging als een spinnenweb van de muur trekt.

In 'Het diepste gat', het nieuwste deel, graaft Keepvogel naar iets wat nog niemand heeft ontdekt: een 'onderaards gravelarium', een 'kromobogtonol' of een 'terrolilobeen'. Maar hij stuit vooral op anders gekleurde aardlagen, mooi getekend als roodbruin marmer. Als hij met een bocht weer naar boven graaft, denkt hij aan de andere kant van de wereld te zijn. Tot hij Tungsten ziet lopen.

Hoewel de tekeningen soms erg computergladjes zijn ingekleurd, houdt Van Reeks spel met compositie en perspectief elke bladzijde levendig. Keepvogel zou geen slechte winnaar van de Gouden Uil zijn.


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt