Kees en Keetje - Jantien Buisman

'Fijn! De mopper-egels zijn terug'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 29 november 2008

Vorige

Tussen 1974 en 1978 publiceerde Jantien Buisman acht onvergetelijke prentenboekjes over de dieren van de Ruige Berm. In dat gemoedelijke wereldje woonden figuren als Juffrouw Slenter, Snik de Beer, Wilhelmus de Rat en Ben de Bever.

Het leukste stel was wel het egelechtpaar Kees en Keetje, de hoofdrolspelers in Buismans onvolprezen debuut 'Kees en Keetje', dat in 1975 werd bekroond met een Zilveren Griffel en nog steeds niets aan kracht heeft ingeboet. Het is een wijs boekje dat door Buismans pretentieloze toon, verfijnde humor een kale pentekeningen nergens wee´g wordt.

De egels wonen in een poppenhuis zonder dak en houden zoveel van elkaar 'dat ze samen de afwas doen'. Maar dan merkt Keetje dat Kees smakt, slurpt en windjes laat. En Kees ziet dat Keetje soms in haar neus peutert. De ergernissen groeien en lopen uit op een scheiding. De egels verdelen hun spullen: Kees de pick-up, Keetje de platen, Kees de lamp, Keetje de kap et cetera.

Aanvankelijk zijn ze heel tevreden met hun besluit, maar langzamerhand beginnen ze elkaar te missen. Keetje krijgt nooit meer antwoord als ze wat zegt en niemand lacht om de moppen van Kees. Als ze elkaar tijdens een wandeling tegenkomen denkt Kees: ,,Wat heeft ze toch een lief gezicht". "En Keetje dacht net zoiets. Ze gaven mekaar een dikke kus. En samen gingen ze naar huis, net zoals vroeger."

De kerngedachte van het tweede boek over de egels, 'Keetjes Kinderen' (1977), is opnieuw eenvoudig. Toch waaiert het verhaal dit keer nogal uit en dreigt het zelfs een tikje langdradig te worden. Keetje is in verwachting en alle dieren in de Ruige Berm leven op hun eigen manier mee. Wilhelmus maakt een kinderwagen, omdat dat een origineel cadeau zou zijn. Daarom apen Ben en Kees hem in het geheim na. "Ik voel me al een echte vader", zegt Kees. "Ik krijg allemaal zonen." Het worden dochters.

Na '78 hield Buisman het tien jaar voor gezien met de Ruige Berm, tot ze tussen '98 en 2000 plots weer drie boeken uitbracht. Nu, alweer acht jaar later, ligt 'Opa Kees & Oma Keetje' in de winkel, opnieuw een vermakelijk portret van de twee eigenwijze, inmiddels bejaarde egels. Als vanouds kibbelend gaan ze de strijd aan met hun ouderdomskwalen. Kees heeft een gebroken poot, maar mag niet hinkepinken van Keetje. Dat is iets voor ouwe zeurpieten. Wat fijn dat deze mopper-egels na al die jaren weer terug zijn. Bericht voor Sinterklaas: de boekjes passen precies in een schoen.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt