Keizer en de schelpenzanger - Koos Meinderts

'Arie's moeder komt nooit meer terug'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 17 september 2005

Vorige

Keizer wordt groot, in dit laatste deel van Koos Meinderts trilogie over het `gozertje`. Hij laat zelfs zijn bijzondere bijnaam met de zeewind wegwaaien. Op een duin neemt hij afscheid van zijn dromerige kinderjaren. "Hij zuigt zijn longen vol lucht en zegt: 'Dag Keizer!' Hij wacht even. 'Arie!' roept hij tegen de wind en tegen de zee. 'Ik heet Arie!' Hij roept het niet, hij zingt het. Hij zingt zichzelf tot leven."

Arie. Zo hebben zijn vader en moeder hem vroeger genoemd. Maar zijn moeder verdronk en dat gemis werd door vader opgevuld met verhalen. Arie werd Keizer, omdat hij met een keizersnede geboren is, en zijn moeder werd een zeemeermin. Keizers vader maakte een sprookje van hun leven en Keizer ging daar helemaal in op.

In het laatste boek ontmoet Keizer een zwerver op het strand, die hij de schelpenzanger noemt. Keizers nieuwsgierigheid wint het van zijn angst en hij ontdekt dat er achter de vrolijke liedjes van de man een dieper gevoel schuilgaat. Hij weet niet goed wat voor gevoel, maar hij kent het goed. Het doet hem denken aan een verborgen verdriet, aan zijn moeder.

Opeens beseft hij dat zij nooit meer terug komt. Door de ontmoeting met de schelpenzanger ontwaakt hij uit zijn sprookjeswereld: hij leert dat je soms dingen moet laten gaan, moet loslaten, voor je verder kunt. Zo verandert zijn zeemeermoeder, net als de kleine zeemeermin, in schuim op de golven en verandert Keizer weer in Arie.

De 'Keizertrilogie', nu voltooid, is een adembenemend mooi geheel geworden. In fluweelzachte taal beschrijft Koos Meinderts een jongen die aan zijn vaders hand naar de grote wereld wandelt. De boeken verdienen een blijvende, prominente plek in de kinderliteratuur.

Update: alle delen over Keizer zijn tegenwoordig verkrijgbaar in de omnibus 'Keizer' (Lemniscaat).

Lees ook de recensies over andere boeken van Koos Meinderts en Annette Fienieg:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt