Kelderkind - Kristien Dieltiens

'Kaspar Hauser, kelderkind'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 21 april 2012

Vorige

Op pinkstermaandag 1828 staat er op een plein in Neurenberg plotseling een ongeveer zestienjarige jongen die nauwelijks kan praten en moeilijk loopt, maar wel zijn naam kan schrijven: Kaspar Hauser. Deskundigen beweren dat hij het grootste deel van zijn leven in een kleine, donkere ruimte heeft doorgebracht. Kaspar is een kelderkind.

De ware geschiedenis van de vondeling houdt ook vandaag nog de gemoederen bezig. Eén van de hardnekkigste theorieën is dat Kaspar een telg was van het groothertogdom van Baden. De hofintrige waar de prins slachtoffer van zou zijn geworden, is het uitgangspunt van ‘Kelderkind’.

Via het dagboek dat Kaspar toen hij eenmaal kon schrijven zou hebben bijgehouden, lezen we zijn kant van het verhaal. Daar tegenover zet Kristien Dieltiens de geheel fictieve, maar ook zeer boeiende levensloop van Manfred, die door zijn hazenlip nooit helemaal wordt geaccepteerd. Langzaam ontvouwt zich een tragisch dubbelportret van twee ontroerende personages, die door het noodlot verbonden zijn.

Doordat zowel Kaspar als Manfred terugblikken, heeft het boek een kalme toon. Actiescènes en dialogen zijn schaars en al voorbij eer ze aan de lezer worden toevertrouwd. Spanning ontleent dit boek veel meer aan de raadselachtige, stukje bij beetje prijsgegeven plot, die van het dubbelportret uiteindelijk ook een verstikkende, politieke misdaadroman maakt.

Het bekende verhaal van Kaspar krijgt een extra dimensie door diens kennismaking met de buitenwereld, die geloofwaardig van binnenuit wordt beschreven. Kaspar vraagt zich af wie die lampjes aan de hemel heeft aangestoken en verwondert zich over de hoeveelheid huid die zijn lichaam bedekt.

Soms hamert Dieltiens te veel op de symboliek en motieven die ze in het verhaal verwerkt heeft en klinken de zinnen te gezwollen: “De wonde van de haat kun je afdekken met een pleister van vergeten”. Ook komt de figuur van Isolde, die Kaspars dagboek leest, onvoldoende uit de verf. Het historische decor roept Dieltiens daarentegen verrassend subtiel op; ze vist nergens naar complimentjes voor haar research. Maar het mooiste aan deze roman is wel dat je, na lekker lang in negentiende-eeuws Duitsland te zijn ondergedompeld, zowel Manfred als Kaspar door en door kent.

Kristien Dieltiens: Kelderkind. De Eenhoorn, Wielsbeke. ISBN 9789058387660; 485 blz. € 22,95. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Kristien Dieltiens:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt