Keverjongen - M.G. Leonard

'Baxter, de hybride kever'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 maart 2016

Vorige

Het debuut van de Britse M.G. Leonard, 'Beetle Boy', verschijnt in maar liefst twintig landen, hier onder de titel 'Keverjongen'. Een verrassende hype, want hoewel het absoluut een pakkend, filmisch avontuur is voor een groot publiek, is het geen uitzonderlijk knap boek.

De basis is zelfs tamelijk clichématig: tikkie zielige hoofdpersoon probeert met zijn superslimme, zelfredzame vrienden een mysterieuze verdwijning op te lossen en moet het opnemen tegen een ultieme schurk en een oliedom boevenduo (vanzelfsprekend een dikke en een dunne). Maar Leonard sleept je mee en heeft een originele troef in handen: keverliefde.

De vader van Darkus (13) is directeur van het Londense Natuurhistorisch Museum. Als hij spoorloos verdwijnt uit de zaal met de kevercollectie, besluiten Darkus en zijn vrienden Bertolt en Virginia op onderzoek uit te gaan.

Al gauw hebben zij het vermoeden dat de beroemde geneticus en keverspecialist Lucretia Cutter, met wie vader vroeger samenwerkte, iets met de verdwijning te maken heeft. Leonard zet haar neer als een soort Cruella de Vil uit '101 Dalmatiërs': een modieuze slechterik, in zwart gehuld, die broches draagt van levende kevers aan een kettinkje.

Ondertussen vindt Darkus een gigantische neushoornkever, die menselijke eigenschappen lijkt te hebben en hem gehoorzaamt. Darkus doopt hem Baxter en ontdekt dat hij afkomstig is uit een bijzondere keverkolonie in het verwaarloosde huis van twee aldoor bekvechtende neven, die voor de komische noot zorgen. Als Lucretia daar opduikt en beweert dat deze kevers zijn ontsnapt uit haar laboratorium, beginnen voor de kinderen puzzelstukjes op hun plaats te vallen.

Van psychologisch uitgediepte personages is geen sprake, die blijven karikaturaal. Leonards stijl is vlot, maar niet bijzonder, al verrast ze soms met een geslaagd beeld: "Een golf van kevers borrelde op tussen de vloerplanken en kroop als een plas bruisende cola zijn kant op."

Dat 'Keverjongen' een charmant en genietbaar boek is geworden heeft vooral te maken met die kevers. Leonard weet zoveel sympathie en bewondering te wekken voor die niet bepaald aaibare dieren, dat je niets liever zou willen dan een kever als huisdier. De bijzondere eigenschappen van verschillende kevers zet ze bovendien mooi in aan het slot, als er een spectaculaire strijd tegen Lucretia en haar handlangers losbarst.

M.G. Leonard: Keverjongen (Beetle Boy) Ill. Julia Sarda. Vert. Esther Ottens. Querido; 284 blz. € 15,99. Vanaf 10 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt