Kimmie Cowboy - Marjet Huiberts

'Met haar pistooltje'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 2 februari 2013

Vorige

Het begint zo langzamerhand het handelsmerk van Marjet Huiberts te worden: prentenboeken met een stuk of vijf geestige voorleesverhalen op rijm over stoere ‘beroepen’. Na ‘Aadje Piraatje’ (Zilveren Griffel) en ‘Ridder Florian’ is er nu ‘Kimmie Cowboy’. Net als in die eerdere titels gaat Huiberts dwars tegen het cliché in en dat maakt de verhalen voor jonge kinderen erg grappig.

Ridder Florian de Bange was alles behalve een heldhaftige strijder en Aadje Piraatje was geen gevaarlijke zeerover, maar een zachtaardig knulletje dat nog moest leren zwemmen. En deze cowboy is geen jongen, maar een onverschrokken meisje dat iedereen te slim af is.

Bijvoorbeeld als de veedief er ’s nachts met haar kalfje Klaartje Twee vandoor gaat. Kimmie aarzelt geen moment en houdt de rover met haar pistooltje onder schot. ‘Ik tel tot drie!’, waarschuwt ze. ‘Slimme Kim begint te tellen. ‘Duizend,’ zegt ze luid./ Duizend, daar begint ze en dan telt ze achteruit.’ Tegen de tijd dat ze bij één is aangekomen, is de veedief in slaap gesukkeld.

Via Rodeo, Café Saloen, ontmoetingen met een beer en een indiaan op oorlogspad trekt het Wilde Westen aan de lezer voorbij, in swingende vierregelige strofen. Het beproefde Huiberts-recept werkt opnieuw. De verhalen beginnen spannend, maar eindigen steevast met een vette knipoog.

De indiaan roept eerst nog: ‘Oorlog! Jij straks dood!’, maar niet veel later zijn Kimmie en hij dikke vrienden. ‘Hij geeft haar zo een zoen en zegt: ‘Ik straks wel helpen koken./ Ugh! Wij samen eerst een lekker vredespijpje roken.’/ Even later zitten ze gezellig voor de tent./ En blijkt die boze indiaan een heel relaxte vent.’ Ook Huiberts’ taalgebruik zit dus vol komische tegenstellingen: ze mixt het clichématige, gebrekkige Indianentaaltje met het moderne ‘relaxte vent’.

Toch zou het boek lang niet zo grappig zijn zonder de illustraties van Noëlle Smit, geschilderd in warme aardetinten. Zij laat Kimmie op een te dikke pony over de prairie hobbelen en op haar konijnenpantoffels het gevecht met de veedief aangaan. En ze laat de pony in het indianenverhaal alvast op de vlucht slaan voor de stier uit het volgende hoofdstuk. Kleine grappen, die laten zien dat Smit steeds meer haar eigen verhaal durft te vertellen.
 
Marjet Huiberts: Kimmie Cowboy. Ill. Noëlle Smit. Gottmer, Haarlem. 42 blz. € 14,95. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Marjet Huiberts:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt