Kind van de wildernis - Michael Morpurgo

'De olifant voelde de tsunami aan'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 20 maart 2010

Vorige

De vader van Will (9) is omgekomen in de Irak-oorlog. Om van die schok te bekomen, gaat hij met zijn moeder op vakantie naar Indonesië. Daar slaat het noodlot opnieuw toe: op Tweede Kerstdag raast de tsunami over de kust. Will maakt op dat moment een toeristisch tochtje op olifant Oona, die de ramp voelt aankomen en met de jongen op haar rug de jungle in vlucht.

Bijna nooit weerklinkt de recente wereldgeschiedenis zo nadrukkelijk in een jeugdroman en dat is een gemis. Ook kinderen worden geconfronteerd met schokkend nieuws over aanslagen, oorlogen en rampen en moeten daarmee maar zien te leven. Waarom negeren jeugdauteurs dat, in tegenstelling tot hun collega's die voor volwassenen schrijven? Er bestaan honderden titels over de Tweede Wereldoorlog en géén jeugdboeken over de aanslagen van 9/11 of de oorlog in Irak. Dat is toch merkwaardig?

De Britse Morpurgo verwerkt in dit boek – dat helaas nogal stijf en plechtstatig is vertaald - misschien wel erg veel actuele onderwerpen, maar dóét het tenminste. Het Irak-verhaal had hij weg kunnen laten: de tsunami had ook Wills beide ouders kunnen treffen. Bovendien roept zo'n oorlog allerlei vragen op, waar Morpurgo niets mee doet.

De tsunami als aanleiding voor een verhaal over de (verstoorde) band tussen mens en natuur is wel een vondst. Oona voert Will zo diep het oerwoud in dat hij de weg terug niet kan vinden. Hij moet ver van de bewoonde wereld een leven opbouwen, als een moderne Mowgli (uit 'Het Jungleboek', waar Morpurgo af en toe subtiel naar verwijst). Van Oona leert Will op zijn instinct te vertrouwen en de gevaren en wonderen van de jungle te ontdekken.

In die passages is Morpurgo op zijn best; Oona wordt, zonder dat ze iets zegt, een levend personage met een moederlijk karakter. En de jungle zelf leeft al net zo; prachtig hoe die na een tropische plensbui, 'nog stomend en nadruppend zijn muzikale stem langzaam terugvindt'.

Als Will samen met een groep orang-oetanbaby's door ene Mr. Anthony wordt gevangen, neemt de spanning toe. Anthony verkoopt dieren(huiden) en brandt ook nog eens stukken oerwoud plat ten gunste van zijn palmolieplantages. Even dreigt het boek uit te monden in een lesje over klimaatverandering. Maar dan ontsnapt Will, met drie apenbaby's aan hem vastgeklampt, terug het oerwoud in. Zal hij Oona weer vinden en ooit nog op een normale manier naar de mensenwereld kunnen terugkeren?

Lees ook de recensie over een andere boeken van Michael Morpurgo:

  • 'De verboden vraag'
  • 'Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips'
  • 'Alleen op zee'


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt