Kleine Man en God - Kitty Crowther

'U kent mijn naam niet eens!'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 17 december 2011

Vorige

Kleine Man ontmoet God tijdens zijn ochtendwandeling. ‘Dé God?’ vraagt hij verbaasd aan het geestachtige wezen. ‘Ik dacht dat u er heel anders uitzag!’ De geest legt uit dat hij maar gewoon een god is, want er zijn er zoveel als er sterren aan de hemel staan.

Zo begint het poëtische nieuwe prentenboek van de Belgische Kitty Crowther, die vorig jaar voor haar hele oeuvre de internationale Astrid Lindgren Memorial Award ontving. Net als in ‘Kleine Dood en het meisje’ werkt ze een groot, beladen thema ontwapenend eenvoudig uit, zonder het te banaliseren. Aan de oppervlakte vertelt ze een concreet verhaal, maar daaronder blijft het raadselachtig en voor meerdere interpretaties vatbaar.

Zelfs de uitspraak dat er vele goden zijn, kan ook worden uitgelegd als: God is alomtegenwoordig, in alles en iedereen aanwezig. Op Crowthers serene potloodtekeningen heeft God immers een fluorescerend oranje aura, die je terugziet bij dieren en bijzondere planten in de omgeving. God vindt het bovendien, als een ware Barbapapa, ‘heerlijk om met zijn gedaanteveranderingen te pronken’. Hij transformeert voor de ogen van Kleine Man in een hert, een indiaan, een gorilla en uiteindelijk zelfs in de vader van Kleine Man.

Dat is hier meer dan alleen bijbelse symboliek, want sterker nog dan over godsbeleving, gaat dit boek over de (menselijke) vader-zoonrelatie. God stelt zich ‘vaderlijk onnozel’ op als Kleine Man Hem uitnodigt een omelet te komen eten. God doet alsof hij niet weet wat een omelet is.

En als ze na het eten gaan zwemmen, beweert God dat Hij dat niet kan. Hij loopt liever over het water. ‘Wauw!’ doet Kleine Man. ‘Ik had ervan gehoord. Maar ik had het nog nooit gezien!’

Aan het slot keert God - heel modern - terug naar Zijn vrouw en blijkt dat Hij wel degelijk kan zwemmen en weet wat een omelet is. Hij heeft Kleine Man zich bijzonder laten voelen, hem zelfvertrouwen gegeven, als een vader die zijn zoon een potje voetbal laat winnen.

Ontroerend hoe God bij het afscheid Zijn hand op het hoofd van Kleine Man legt en daarmee de oranje gloed overdraagt. ‘U kent mijn naam niet eens,’ zegt Kleine Man. ‘Toch wel,’ zegt God. ‘Je heet Theo. Dat is hetzelfde als God. Wist je dat?’
 
Kitty Crowther: Kleine Man en God.Vertaald uit het Frans door Siska Goeminne. De Eenhoorn, Wielsbeke. ISBN 9789058387127; 42 blz. € 14,50. Vanaf 6 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt