Kleinvader - Edward van de Vendel

'Als opa aan oma denkt, valt hij stil'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 3 maart 2007

Vorige

De opa van de naamloze jongen uit het prentenboek 'Kleinvader' is meer dan alleen de vader van zijn papa. Opa is een gróótvader en dat kan volgens de jongen alleen maar betekenen dat hij de vader is van bijna alles. Van de eekhoorns in het bos, omdat ze uit zijn hand eten. En van alles wat hij bedenkt om met zijn kleinzoon te doen: dammen, schaatsen en schieten met een boog.

Hij lijkt ook wel de vader van alle vaders langs de zijlijn van het voetbalveld. Want alleen als híj wat roept, rennen de jongens sneller. En als het te hard waait tijdens een dagje op het strand, hoeft grootvader maar boos naar de lucht te kijken en de wind gaat liggen.

Grootvader is alles en iedereen de baas, behalve zijn eigen gedachten. Want als opa aan dode oma denkt, wordt hij stil. Dan kruipt zijn kleinzoon bij hem op schoot, troost hem. Hij wordt heel even opa's vader: Kleinvader.

Papa's en opa's worden in kinderboeken wel vaker quasi vertederend als een held bezongen. Maar meestal komen auteurs niet verder dan stereotiepe oppervlakkigheden, die vooral het ego van de voorlezer strelen: papa/opa is stoer, moedig, sterk en zo groot als een reus.

Edward van de Vendel pakt het in 'Kleinvader' subtieler aan. Hij zet opa ook neer als een held, maar dicht hem indrukwekkender eigenschappen toe dan dikke spierballen. Deze grootvader is een toegewijde, zorgzame man en een wijze vriend voor zijn kleinzoon. Maar, en dat maakt dit portret vooral sterk, opa heeft ook zijn kwetsbare momenten. Dat de jongen die ook ziet en hem dan helpt, maakt hem minstens zo'n held als zijn opa.

De combinatie van warme pasteltinten met de vezelrijke kartonnen ondergrond en grove, zwarte belijning maakt de tekeningen net als het verhaal zowel lief als krachtig. Knap hoe Ingrid Godon de hoekige, stugge figuren toch emotie en beweeglijkheid weet mee te geven.

Lees ook de recensies over andere boeken van Edward van de Vendel:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt