Koken kun je leren - Petra de Jong

'Eén theelepel kerrie: met of zonder bult?'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 7 mei 2005

Vorige

Waarom verschijnen er zo regelmatig kinderkookboeken? Kinderen en koken, dat gaat helemaal niet samen. Papa en mama helpen met groenten wassen, slagroom kloppen en taart versieren... dat kan ik me voorstellen. Maar kinderen die zelfstandig een maaltijd bereiden?

Als je kinderkookboeken doorbladert, valt op dat bijna altijd alleen de toon is aangepast aan het jonge publiek, maar de recepten zelf er niet makkelijker op worden. Petra de Jong begint in haar boek 'Koken kun je leren' eindelijk eens echt bij het begin. Ze wil haar lezers niet bij de eerste kennismaking met koken een uitgebreid recept uit de Indonesische keuken laten bereiden.

Wat is een 'snufje' zout? En als er staat: 1 theelepel kerriepoeder, is dat dan met of zonder bult erop? Dat zijn vragen waarop je als auteur van een kinderkookboek antwoord moet geven. De Jong doet dat duidelijk, zonder poespas en puntsgewijs.

Toch is het geen droge opsomming, door de grapjes die ze tussendoor maakt. Iedereen weet dat je je handen moet wassen voor je begint met koken, maar volgens Petra de Jong moet je ze vooral ook goed afspoelen, anders smaken de gehaktballen naar zeep!

De auteur behandelt in overzichtelijke hoofdstukken de basisingredienten voor een gezonde maaltijd; aardappelen, rijst, pasta, deeggerechten, groente, vlees, vis en vleesvervangers. Ze heeft hierbij aandacht voor vegetarisch en biologisch eten. Het is de bedoeling dat kinderen aan de hand van een maaltijdschijf zelf de verschillende ingredienten leren combineren. Maar De Jong geeft zelf een aantal smakelijke voorzetjes in de vorm van uitgebreidere recepten.

Annette Fienieg illustreerde het boek zoals je een informatief boek moet illustreren. De frisse tekeningen zijn herkenbaar en maken de tekst inzichtelijker. Erg handig zijn de uitlegplaten in het boek. Pagina's met verschillende keukenspullen, kruiden of groenten met de namen erbij. Dat soort platen hadden er meer in mogen zitten. Bijvoorbeeld om verschillende soorten kaas of pasta te laten zien.

Wat dit boek vooral zo prettig maakt, is dat het nauwelijks voorkennis verondersteld en ingaat op zaken die voor volwassenen vanzelfsprekend zijn. Als je kinderen zo goed bij de hand weet te nemen, dan geloof zelfs ik dat zij na verloop van tijd kunnen koken.

Lees ook het uitgebreide artikel over kinderkookboeken uit Trouw:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt