Kom uit die kraan!! - Tjibbe Veldkamp

'Kijk uit, daar is Bart met zijn wals'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 24 oktober 2015

Vorige

Een jaar of zes geleden maakte schrijver Tjibbe Veldkamp zich sterk voor stoere (jongens-)prentenboeken. In zijn ogen verschenen er voor peuters en kleuters te veel warme en zoetsappige verhalen met dito tekeningen en te weinig boeken vol actie, avontuur en humor. Daar had hij een punt.

Inmiddels lijkt er iets te zijn veranderd, dankzij series als 'Aadje Piraatje' van Marjet Huiberts, Ted van Lieshouts 'Boer Boris', de reeks over hamstercowboy Billy van Catharina Valckx en Veldkamps eigen komische duo Agent en Boef.

'Kom uit die kraan!!' is een geslaagde aanwinst op die plank. Het gaat over Bart, die graag naar alle werktuigen op een bouwplaats kijkt: graafmachine, cementwagen, hijskraan, wals. Als de bouwvakkers gaan schaften, vragen ze Bart een oogje in het zeil te houden. Gaat er iemand de bouw op, dan moet hij de politie bellen.

Bart belooft dat, maar dan dagen twee grote jongens hem uit om de bouw op te gaan. "'Goed', zei Bart. 'Ik ga de bouw op. Maar dan moeten jullie de politie bellen'."

Het is een verbazingwekkend antwoord: waarom zou hij zichzelf willen aangeven? En het wordt nog gekker, want Bart plet met de wals een auto, stort cement op straat en tilt vervolgens met de hijskraan de politiewagen op.

Pas aan het eind begrijp je Barts vreemde gedrag en blader je snel terug om te zien wat je blijkbaar gemist hebt in de krachtige tekeningen van Alice Hoogstad, die vorige maand nog het Gouden Penseel won met haar 'Monsterboek'.

Op het moment dat de grote jongens Bart aanspreken, vindt er op de achtergrond een gewapende bankoverval plaats. Bart heeft dit gezien, laat de politie bellen, plet de vluchtauto, zorgt dat de boeven vastlopen in het cement en takelt de politiewagen - die voor een open brug moet wachten - naar de plaats delict. Een geweldige vondst!

Hoewel het hele verhaal zich rond de bouwplaats afspeelt, weet Hoogstad het gevarieerd in beeld te brengen. Ze zet de betongrauwe bouw veelkleurig neer en speelt vindingrijk met het perspectief en de compositie.

Haar hoekige stijl leent zich bovendien uitstekend voor al die machines. Je voelt de duizelingwekkende hoogte als Bart de hijskraan in klautert en je wilt bijna wegduiken als hij met de imposante wals op je af komt rijden.

Tjibbe Veldkamp: Kom uit die kraan!! Ill. Alice Hoogstad. Lemniscaat; 26 blz. € 13,95. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Tjibbe Veldkamp:

   Er staat ook een interview met Tjibbe Veldkamp op deze website.
 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt