Kunst met taart - Thé Tjong-Khing

'Rennen door een schilderij'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 6 juni 2015

Vorige

Twee laagjes chocoladecake met gele pudding ertussen, roze glazuur en een kers bovenop. Dat is de taart waar tekenaar Thé Tjong-Khing al drie tekstloze prentenboeken over maakte. Voor het eerste deel, 'Waar is de taart?' (2004), ontving hij zowel de Woutertje Pieterse Prijs als een Zilveren Penseel.

In dat boek en de vervolgdelen 'Picknick met taart' (2005) en 'Verjaardag met taart' (2010) keren vaste, humoristische dierfiguren en verhaalingrediënten terug: meestal wordt er iets gestolen, is er sprake van een achtervolging en zie je van alles op een slapstickachtige manier misgaan. Aan het eind worden de slechteriken gepakt en is er voor iedereen een stukje taart.

Je zou denken dat we het nu wel weten met dit concept, maar met het nieuwe deel, 'Kunst met taart', overtreft Thé zichzelf. Het is een vindingrijk visueel spektakel, een schitterende ode aan de kunst en tegelijkertijd een heerlijk kleuterboek.

Na het lezen van een stapel kunstboeken droomt mevrouw Hond dat een schilderij van haar man met de taart in zijn handen uit een museum wordt gestolen. Zij en haar vrienden zetten onmiddellijk de achtervolging in, dwars door landschappen die Thé samenstelde uit beroemde kunstwerken. Het resultaat is een razendknappe mix van Thé's stijl en die van de kunstenaars.

Zo komen ze langs het korenveld met kraaien van Vincent van Gogh. Een van die kraaien wordt op de volgende bladzijde, in een landschap van Georges Braque, gepakt door een kat, maar gelukkig gered. Zo gunt Thé de vogel die op een schilderij van Picasso in de bek van een kat eindigt een herkansing.

De dieren rennen over een zuurstokkleurige straat van Kandinsky en een surrealistisch strand dat is afgekeken van 'De volharding der herinnering' van Dalí (u weet wel, zijn schilderij van dat uurwerk dat slap over een boomtak hangt).

De meeste kunst komt samen op de tekening van een huis waar de dieren doorheen rennen: je ziet onder meer behang van Matisse, gordijntjes van Keith Haring, de Mae West lippensofa van Dalí en buiten de kolkende lucht van 'De schreeuw' van Munch.

Voor jonge kinderen is 'Kunst met taart' een prachtige, ongedwongen kennismaking met de grote kunst, maar ook 'gewoon' een kleurrijk kijkboek vol spannende en grappige gebeurtenissen. Het boek daagt volwassenen bovendien uit: hoeveel kunstwerken herkent u?

Thé Tjong-Khing: Kunst met taart. Lannoo, 26 blz. euro 14,99. Vanaf 3 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt