Kwaad bloed - Marita de Sterck

'Zwoele geheimen op de nonnenschool'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 13 januari 2007

Vorige

Elke nacht, als Zuster Josepha luid licht te ronken, sluipen Emma en haar zes vriendinnen uit de slaapzaal naar de bezemkast. Daar ontsnappen ze even aan de kuisheidsterreur van de nonnen, hun ijzeren begeleiders op de Vlaamse meisjeskostschool. Met hoogrode konen zingen ze vunzige volksliedjes over apen die honing kakken, vrouwen met borsten als klokken en de verboden daad: wiere wiere wip wip.

De schuchtere Emma komt uit een goddeloos gezin, maar moet begin jaren vijftig toch naar het roomse internaat, omdat haar zus negen maanden 'ziek' zal zijn. De meisjes op de school constateren meewarig dat Emma nog 'van niets weet' en bovendien van voren zo plat is als een plank.

Maar in de broeierige maanden die volgen, leert Emma alle 'geheimenissen van de vrouw' kennen. Zoals waarvoor het kwade bloed dient, dat plots in haar onderbroek sijpelt. Alle nieuwe kennis en haar wellustige dromen over de jonge tuinman, zetten de 'ziekte' van zus in een ander licht.

De prachtige volrijpe taal van Marita de Sterck, drenkt 'Kwaad bloed' in zwoele sferen. De ritmische zinnen barsten van zinnelijke suggestie, van spannende lijfgeheimen, die niet worden uitgesproken. De kuisheid in het klooster, waar de scholieren zelfs in bad een gewaad aan moeten, werkt als een hogedrukpan: de opwinding van de meisjes over hun sensuele ontdekkingen móet eruit. 's Nachts in de bezemkast koken de vriendinnen over. Emma's vriendin Bie zingt: ,,Alle maanden moet ze bloeien. Bloeit ze niet, dan is ze ziek. Komt een jongen ze besproeien, bloeit ze negen maanden niet."

Dit boek bloost van opwinding en weet die vermoedelijk over te brengen op de meeste lezers. Want al lijkt 'Kwaad bloed' vooral een zeer geslaagd tijdsdocument, het verhaal blijft herkenbaar voor moderne pubers, omdat het gaat over een 'tijdloze' ontwikkeling - van meisje naar jonge vrouw. Tegelijkertijd maakt het boek duidelijk met hoeveel onzekerheden die ontwikkeling vijftig jaar geleden nog gepaard ging.

Update: Dinsdag 17 april 2007 ontving Marita de Sterck een Zilveren Zoen voor dit boek.

Lees ook de recensies over andere boeken van Marita De Sterck:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt