Lampje - Annet Schaap

''Lampje' is een ge-wel-dig boek'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 22 april 2017

Vorige

Er zijn vermoedelijk weinig Nederlandse kinderen die nog nooit een illustratie van Annet Schaap hebben gezien. Ze was huistekenaar van de ‘Hoe Overleef Ik’-reeks van Francine Oomen, illustreerde veel boeken van Jacques Vriens en de ‘Superjuffie’-serie van Janneke Schotveld.

En nu is daar, als bij toverslag, haar daverende debuut als schrijfster, dat in een heel andere traditie staat. Met het klassiek aandoende, sprookjesachtige avontuur ‘Lampje’ treedt Schaap in de voetsporen van Paul Biegel, die in ons land van veelal realistische kinderliteratuur niet veel navolging heeft gekregen.

Schaap voert je mee naar een vuurtoren op een schiereiland dat ‘als een losse tand aan een draadje’ vastzit aan het vasteland. Daar voltrekken zich spannende scènes vol storm en onheil, geschreven in voortstuwende, beeldrijke zinnen - Schaaps ervaring als tekenaar, als kíjker, komt duidelijk van pas.

Emilia, bijgenaamd Lampje, is de dochter van een vuurtorenwachter. Haar vader laat haar het werk doen terwijl hij zijn verdriet om zijn gestorven vrouw wegdrinkt. Als door hun nalatigheid een schip op de klippen loopt (het hangt op de rots ‘als een ziek kind tegen zijn moeder’), wordt Lampje’s vader voor zeven jaar opgesloten in de vuurtoren en zij ondergebracht in het naargeestige Zwarte Huis, waar volgens de geruchten een monster woont.

Dat blijkt een jongen met een vissenstaart te zijn. Lampje weet deze Edward voor zich te winnen. De twee hebben veel gemeen, uitdagingen die het verhaal emotionele diepte geven: een moeilijke relatie met hun vader, van wie ze desondanks houden, maar ook de zoektocht naar hun bestemming. Lampje wil graag leren lezen, maar heeft meegekregen dat een dubbeltje nooit een kwartje wordt, en Edward moet van zijn vader leren lopen, terwijl het water lokt.

Niet alleen Lampje en Edward, maar ook veel andere kleurrijke personages komen tot leven, dankzij Schaaps alwetende perspectief en rake typeringen, zoals deze over de stugge huishoudster Martha: “Ze heeft zin om nee te zeggen, want dat heeft ze nu eenmaal altijd.” O ja, zó iemand.

‘Lampje’ is een ge-wel-dig boek waarvan je hoopt dat het wordt voorgelezen aan op z’n minst alle zesde- en zevendegroepers, op school of thuis.

Annet Schaap: Lampje. Querido; 328 blz. €16,99. Vanaf 9 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt