Landjepik - Derk Visser

'Samen naar Kosovo, in Evrens BMW'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 11 april 2009

Vorige

Bij de sokkenafdeling in de Bristol wordt de Servische Ana (15) ten huwelijk gevraagd door de Turkse Evren (17), met wie ze vijf maanden geleden seks had in de bosjes bij de speeltuin. Hij wil met haar trouwen, omdat ze zijn kind draagt, maar Ana voelt er niets voor. Ze wil terug naar Kosovo, waar haar ouders tijdens de oorlog zijn vermoord. Hoe ze er moet komen, weet ze nog niet en daar maakt Evren handig gebruik van: "Ik heb een auto", zegt hij. "Een BMW. Een mooie auto om in te trouwen."

Sinds zijn debuut 'Patchouli' (2005) heeft Derk Visser zich in rap tempo ontwikkeld tot een auteur die met ongekend veel lef en scherpte levensechte pubers portretteert. In 'Patchouli' ontdekt Luuk liefde en seks, terwijl zijn moeder terminaal ziek is. Al weet Visser de taal van jongeren in dit boek nog niet goed te treffen, de eerlijkheid waarmee hij de verwarde gevoelens van Luuk in beeld brengt maakt al indruk.

In het pittige 'Patatje oorlog' (2007) komt het met de toon helemaal goed: de grofgebekte 'breezersletjes' Joy en Kelly (beiden 14) voeren realistische gesprekken over (snoep)strings, condooms met sinaasappelsmaak, het leven, de liefde en God. Op de achtergrond spelen de dood van Joys broertje en het verknipte gezinsleven bij Kelly thuis.

Maar Vissers beste boek is zijn nieuwste novelle 'Landjepik', een multiculturele tragikomedie, met veel vaart, humor en dialogen op het scherp van de snede. Een vriendin adviseert Ana om Evren te mijden: "'Blijf weg bij die pooier'. 'Hij is geen pooier', zeg ik. 'Alle Marokkanen zijn pooiers.' 'Hij is een Turk.'"

Ana stapt bij Evren in de BMW om naar Kosovo te rijden. De twee voeren ontroerende gesprekken over hun verleden: Ana vertelt over de moord op haar ouders, Evren over de gefrustreerde relatie met zijn vader. En ze vinden elkaar in hun verontwaardiging over het verwende Nederland: "Hier gaan ze met z'n allen paintballen, maar bij ons werd met scherp geschoten. Bij ons veegde je het rood aan het eind van het spel niet van je hoofd", zegt Ana.

Dan merkt Ana dat ze worden achtervolgd door een stel louche Antillianen en vindt ze ook nog een pistool in het dashboardkastje. De heftige gebeurtenissen die volgen, brengen Ana en Evren dicht bij elkaar. Tot er een abrupt (open) einde komt aan hun avontuur.

Derk Visser: Landjepik. Nieuw Amsterdam, Amsterdam. ISBN 9789046804599; 123 blz. € 12,95. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Derk Visser:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt