Lek - Jacobine de Brauw

'In de doofpot gestopt'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 4 januari 2014

Vorige

Sinds de politiek getinte jeugdromans van Jan Terlouw is er in de Nederlandse jeugdliteratuur niet echt over politiek geschreven. Het debuut van voormalig parlementair journaliste Jacobine de Brauw valt daarom op. Het is een vlot leesbare, detectiveachtige avonturenroman, met de sfeer van een ouderwets jongensboek, die zich afspeelt rond het hedendaagse Binnenhof. Opmerkelijk genoeg prijzen politici als Lodewijk Asscher en Diederik Samsom het boek aan met wervende quotes, terwijl hun beroepsgroep er in het verhaal niet bepaald goed af komt.

Willem (16) is ervan overtuigd dat zijn vader, politiek verslaggever bij de krant, niet door een gewoon auto-ongeluk om het leven is gekomen. Hij vermoedt dat pa een kopje kleiner is gemaakt, omdat die een doofpotaffaire rond de illegale dump van kernafval in Zeeland op het spoor was.

Samen met schoolvriend Max gaat Willem in Den Haag op onderzoek uit, juist op de dag dat de minister van Economische Zaken zijn plannen presenteert voor de bouw van vier nieuwe kerncentrales. In no time raken ze verstrikt in een levensgevaarlijk complot waarbij hooggeplaatste politici zijn betrokken. Die stellen zo’n nieuwsgierige puber niet op prijs en doen er alles aan om Willem uit de weg te ruimen.

De Brauw zet de Haagse politiek ongenuanceerd neer als een slangenkuil vol onbetrouwbare machtswellustelingen, maar eerlijk is eerlijk: dat komt de spanning wel ten goede. Ook de perspectiefwisselingen werken wat dat betreft prima: je kijkt mee met de minister, de fractievoorzitter, de journalist en de directeur van de kerncentrale en krijgt zo zicht op alle verschillende belangen en smerige spelletjes.

Tussendoor biedt het boek gelukkig ook genoeg waarheidsgetrouwe informatie over begrippen als de handelingenkamer, vak K (een minister noemt het de slachtbank), Nieuwspoort, het torentje, spoeddebatten en over het samenspel van pers en politiek.

De plot is meeslepend, maar wordt wel ergerlijk op gang gehouden door ongeloofwaardige toevalligheden. Willem breekt bijvoorbeeld in op de computer van een fractievoorzitter door het juiste wachtwoord te raden en vindt in een pikdonker weiland de muts van zijn ontvoerde vriend waarin hij later, precies op het juiste moment, een verstopt geheugenkaartje ontdekt. Het halfslachtig uitgewerkte romantische lijntje over Willem en Lorna (die hij op het Binnenhof ontmoet) voegt bovendien niets toe. Maar afgezien daarvan: politiek was nog nooit zo spannend voor pubers.
 
Jacobine de Brauw: LEK. Querido, Amsterdam. 248 blz. € 14,95. Vanaf 12 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt