Lente - Derk Visser

'Ziek zijn helpt'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 14 september 2013

Vorige

,,Er zit iets in je hoofd ter grootte van een knikker”, zegt dokter Jaarsveld tegen Lente (11). ,,Ik ben hoogbegaafd. Misschien is dat het?”, antwoordt zij. ,,Nee. Het is een tumor.”

Deze dialoog vat ‘Lente’ van Derk Visser kort samen: het harde drama, de confronterende toon, droge, soms licht provocerende humor en een bijdehante hoofdpersoon. Het zijn ingrediënten die we kennen uit zijn onvolprezen jongerenboeken, maar die hij nu voor het eerst aanwendt voor een jonger publiek. En dat levert een bijtender boek op dan die warme basisschoolklassieker over een meisje met kanker: ‘Achtstegroepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Visser blijft, ook als hij zich tot achtstegroepers richt, een puberschrijver.

Spraakwaterval Lente is brutaal, vroegwijs en een tikje nuffig. ,,Als jij weggaat, ga ik gedragsproblemen vertonen”, zegt ze tegen haar vader, als hij ergens anders gaat wonen. Haar moeder werd bij de golfclub verliefd op ‘een man van Greenpeace’. Visser maakt hier meteen duidelijk dat Lente uit andere kringen komt dan de personages uit zijn vorige boeken. Dit keer geen vmbo-meisje uit een achterbuurt, maar een potentieel gymnasiumklantje met golfende ouders en een zwembad in de tuin.

Lente is vastbesloten de scheiding ongedaan te maken, maar boekt wrang genoeg pas enig succes als haar kwaadaardige tumor wordt ontdekt: ,,Ziek zijn hielp om ze weer bij elkaar te krijgen”. Haar ouders, die overigens iets te weinig reliëf krijgen, delen hun verdriet en komen aan Lentes wens tegemoet om met z’n drietjes op vakantie te gaan.

Dat is het ontroerendste aan dit boek: Lente weet dat ze doodgaat en is daar ook bang voor, maar heeft méér moeite met de scheiding van haar ouders. Het is veelzeggend en sterk dat Visser het boek niet met haar dood laat eindigen, maar met een verstilde scène waarin Lente haar ouders tegen elkaar aan ziet slapen op de bank. Aan de lege wijnflessen ziet Lente dat de drank een handje heeft geholpen, maar ze besluit het moment te koesteren.

Het boek biedt een realistisch schoolverhaal, pittige dialogen en een aangrijpend portret van een stoer meisje. Visser verwijst wel iets teveel naar de wereld van nu. Merknamen als Ikea, Vodafone en SkyRadio komen voorbij en Lente zegt zaken als: ,,Mijn vader haat de PVV van Geert Wilders". Herkenbaar, vaak grappig, maar het beperkt onnodig de houdbaarheid van dit boek.
 
Derk Visser: Lente. Gottmer, Haarlem. 160 blz. € 13,95. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Derk Visser:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt