 |
Roekeloos heeft Jessy haar haren kort geknipt en felroze geverfd. Iedereen mag het zien: ze is woest. Vooral op die bloedmooie, maar geniepige kapsoneslijer Samira, met de S van Slang. Zij terroriseert de hele klas met haar intimiderende 'grapjes'. Iedereen is bang voor haar, zelfs de mentor. ,,'Wraak', zei Jessy. Ziezo, dat was eruit. Lekker woord. 'Wraak', zei ze nog eens. 'Ik wil nooit meer bang zijn voor Samira.'"
'Lief - Liefde - Geliefd' is geen verhaal over pesten. Het begint bij het moment waarop Jessy besluit daar juist een einde aan te maken. Een sterke insteek, want Jessy is daardoor geen zwak slachtoffer, maar een meisje dat zichzelf na talloze vernederingen terug vindt en korte metten maakt met haar belager.
Dat doet ze niet zachtzinnig. Samen met vriendin Emma richt Jessy een haatclub op. Bijna iedereen uit de klas doet mee. De haatclub verzint een plan om Samira op haar zwakke plekken te pakken: haar uiterlijk en geld.
De clubleden raken zo verstrikt in hun soms gestoorde ideeën, dat ze het contact met de werkelijkheid kwijtraken. Als een hevige verliefdheid Jessy uit die nare sfeer trekt, ziet ze plotseling dat de vergeldingsactie haar doel voorbij schiet. Ze krijgt medelijden met haar grootste vijand.
Het 'tienerproza' van Oldenhave is bedrieglijk luchtig. Knap legt ze onder het hippe taalgebruik en de vele losse dialogen een onheilspellende, benauwde toon. Maar vooral de genuanceerde beschrijving van de sociale processen die zich in de klas voltrekken, doen het boek boven de gemiddelde puberroman uitstijgen.
Het is jammer dat Oldenhave die sterke kant, die ze al in eerdere boeken liet zien, vaak teveel verstopt onder dat modieuze babbelsausje. Daardoor krijgt zelfs een zorgvuldig opgebouwd en in de kern indrukwekkend boek als 'Lief - Liefde - Geliefd' een vluchtig karakter en blijft het verhaal niet hangen.
Lees ook de recensies over andere boeken van Mirjam Oldenhave:
|