Maandag heeft vleugels - Martha Heesen

'Klaar leert het kuiken zwemmen'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 18 februari 2006

Vorige

Trijn de gans heeft bijna alle eieren in haar nest kapot getrapt en is er vandoor gegaan. Maar één ei is gespaard gebleven: dat moet dan wel een heel bijzonder ei zijn. De vader van Klaar legt het in een broedmachine, in de schuur. En Klaar, normaal gesproken doodsbang in het donker, sluipt er middenin de nacht heen.

Het ei helpt Klaar over haar angst voor het donker heen, maar ze heeft nog veel meer te overwinnen. Ze is doodsbang voor monsters onder haar bed, ze heeft watervrees en durft op weg naar school niet in haar eentje langs een grote hond.

Maar dan wordt ze 'moeder' van een prachtig kuiken, dat ze Maandag doopt. Omdat er geen moedergans is die Maandag ganzendingen kan leren, móet Klaar haar angsten wel opzij zetten. Want hoe kun je een kuiken leren zwemmen als je bang bent voor water? En hoe leer je een gans dapper zijn en het erf bewaken, als je zelf nog niet eens een blaffende hond aan kan?

Op het eerste gezicht lijkt 'Maandag heeft vleugels' het zoveelste luchtige kinderboek over de vriendschap tussen een dier en een meisje. Maar er zit meer in. De vriendschap staat in dit verhaal in dienst van de belangrijke ontwikkeling die Klaar doormaakt: de overwinning van haar angsten. De opgewekte toon voorkomt dat het loodzwaar wordt.

Martha Heesen toont zich, net als in haar vorige boeken, een meester in eigentijdse, subtiele dialogen. Er wordt meer gezegd dan er staat en dat is vaak vertederend. Zoals wanneer het 's nachts onweert en Klaar dapper probeert te zijn. ,,'Ik heb een nieuw nachtlampje voor je', zei papa./ 'Ik hoef geen nachtlampje meer!'/ 'Echt niet?'/ 'Eh, wat voor een is het?'/ 'Een gewoontje. Een grotemensennachtlampje.'/ 'O. Oké. Doe dan maar'."

Martha Heesen: Maandag heeft vleugels. Ill. Kees de Boer. Querido, Amsterdam. ISBN 9045102056; 80 blz. € 11,95. Vanaf 8 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Martha Heesen:
 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt