Mama! Waar heb jij het geluk gelaten? - Ted van Lieshout

'Moeder dwaalt door het donker'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 22 oktober 2005

Vorige
Het nieuwe poëzieprentenboek 'Mama! Waar heb jij het geluk gelaten?' is een wonderschoon monument voor de onvoorwaardelijke liefde van een kind voor zijn moeder. Makkelijk is die liefde niet, en daardoor voel je tijdens het lezen van deze bundel pas echt wat 'onvoorwaardelijk' betekent.

"Lieve moeder, wie / is er weer voor dag / en dauw opgestaan / om speciaal voor jou / op blote knietjes / de lucht stukje voor / stukje zo heerlijk / stralend lichtblauw / in te kleuren, zonder / ook maar ergens een / wolkje wit te laten? / Juist ja, je kind."

Dit openingsgedicht draagt alles in zich wat Ted van Lieshout verder in de bundel uitwerkt. Het is een aanklacht, een smeekbede en een liefdesverklaring ineen. Hij zegt: Moeder, je ziet niet wat ik voor je over heb! Kijk eens, wat ik voor je over heb? Voor niemand anders heb ik dit over, want jij bent mijn moeder en ik ben je kind.

Ziet moeder hem dan echt niet? Jawel, de woorden 'juist ja' bevestigen dat ze heus wel weet wie haar kind is. Maar moeder is 'verdwaald', zo staat verderop in een strandgedicht: 'Het laatste kind / vindt zijn schelpje / terug, een moeder / die verdwaald is / dat kind.'

Vader durfde wél 'in geluk te verdwalen', maar hij is gestorven. Moeder dwaalt en laat haar zoon dwalen, die haar bevestiging juist zo hard nodig heeft.

Halverwege is één gedicht opgenomen dat vanuit het perspectief van moeder is geschreven. Daarin laat zij zien hoeveel ze in stilte om haar kind geeft: "Heel stilletjes na mijn toilet / kijk ik nog even in je bed, / elke avond, consequent, / of je zoetjes slaapt. / De moeder die door 't donker dwaalt / wil weten of je nog ademhaalt (...)".

Elk gedicht van Van Lieshout is een cadeau. Maar dan één dat je honderd keer kunt uitpakken en dat steeds opnieuw ontroert. Deze poëzie is openhartig en onthutsend eerlijk.

Van Lieshout heeft het boek ook nog eens formidabel vormgegeven en geïllustreerd, met de computer. 'Mama! Waar heb jij het geluk gelaten?' is een zeer waardevolle toevoeging aan zijn toch al bijzondere oeuvre.

Update: Dinsdag 3 oktober 2006 ontving Ted van Lieshout een Zilveren Griffel voor dit boek.

Lees ook de recensies over andere boeken van Ted van Lieshout:
 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt