Mama, jij bent de liefste - Komako Sakai

'Da-ag domme mama'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 25 februari 2006

Vorige

Schreeuwen helpt voor geen meter en dwarsliggen ook niet. Schoppen en slaan moet je al helemaal niet proberen, want dan lig je straks zonder eten in bed. Als kleuter is het niet makkelijk om je boosheid kwijt te raken. Vooral niet als je kwaad bent op je eigen moeder. De enige manier om haar de waarheid te vertellen, is weglopen. Neus in de lucht, deur open, 'Da-ag, domme mama!', deur dicht: BAM!

Dat doet het kleuterkonijn uit 'Mama, jij bent de liefste' ook. Hij heeft het helemaal gehad met zijn moeder. Ze slaapt veel te lang uit, kijkt naar stomme televisieprogramma's en vergeet soms zelfs de was op tijd te doen. Maar het ergste is nog dat mama heeft gezegd dat Konijn niet met haar kan trouwen. Ook niet als hij reuzegroot is!

Daar verraadt Konijn dat hij ondanks alles veel van zijn moeder houdt. Hij wil alleen even testen of mama hém ook lief vindt. Weglopen doe je tenslotte alleen als je bijna zeker weet dat mama je komt zoeken.

BAM! Konijn heeft de deur nog maar net achter zich dichtgegooid, als hij hem alweer voorzichtig opendoet. 'Wat is er? Ben je iets vergeten?', vraagt zijn moeder. Maar Konijn wil maar één ding weten: 'Ben je blij dat ik terug ben?'

De ontknoping is door de opmaat van stille verwijten in nukkige, afgemeten zinnetjes, ongelofelijk vertederend. 'Mama, jij bent de liefste' is, anders dan de clichématige titel doet vermoeden, een geraffineerd antwoord op de talloze weeïge, veel te aaibare prentenboeken over de liefde tussen ouder en kind.

De illustraties zijn net zo tegendraads als het verhaal. Konijn is meteen aandoenlijk, door zijn hoge babyvoorhoofd en wijd uit elkaar staande ogen, en ook de basis van de platen is steeds lief pastelkleurig blauw en geel. Toch zijn de afbeeldingen niet zoetsappig, omdat ze krachtig zijn geaccentueerd met zwarte lijnen en korrelige houtskoolvlekken.

Update: Dinsdag 3 oktober 2006 ontving Komako Sakai een Zilveren Griffel voor dit boek.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt