Manhatan - Rob Ruggenberg

'Spannender dan indiaantje spelen'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 9 mei 2009

Vorige

Critici en jonge lezers zijn het erover eens: de historische jeugdboeken van Rob Ruggenberg zijn buitengewoon meeslepend. Het zijn spannende avonturen die doen denken aan de romans van Thea Beckman, maar nog meer aan die van Simone van der Vlugt: goed gedocumenteerd, helder geschreven, zonder de gruwelen uit het verleden te verbloemen, en met levensechte hoofdpersonen.

Ruggenberg voegt inhoudelijk bovendien iets toe aan het genre. Zijn opvallend rauwe debuut 'Het verraad van Waterdunen' (2006) belicht het lot van Nederlandse kinderen die tijdens de Tachtigjarige Oorlog als slaaf werden verkocht aan het Spaanse leger. Een episode die niet in de reguliere geschiedschrijving is terug te vinden. 'Manhatan' speelt halverwege de zeventiende eeuw in Nieuw-Nederland en vertelt onder andere over de gruwelijke afslachting van indianen. Deze geschiedenis werd niet eerder in een Nederlands jeugdboek beschreven.

Het verhaal begint met Peye, zoon van een Amsterdamse prostituee en een onbekende vader. Als hij opvangt dat Willem Kieft, directeur-generaal van Nieuw-Nederland, waarschijnlijk zijn verwekker is, besluit hij daar per schip heen te gaan. Vlak voor de Amerikaanse kust vergaat de driemaster. Peye spoelt aan op een strand, waar het indiaanse meisje Waupatukway hem vindt en verzorgt. De twee sluiten vriendschap en ontmoeten de zwarte kindslaaf Manuel, die uit Nieuw-Amsterdam is weggelopen na een veroordeling voor sodomie.

De verwikkelingen die volgen worden afwisselend vanuit het perspectief van een van de drie kinderen verteld. Daardoor leert de lezer de 'werelden' die in Nieuw-Nederland samenkomen én botsen - die van de indianen, de Europeanen en de zwarte slaven - van binnenuit kennen. Toch blijven de personages daardoor wat op afstand. De afleidende uitstapjes naar het perspectief van bijpersonages hadden in dat licht ook beter achterwege kunnen blijven.

Maar dat doet niets af aan de spanning. De kinderen maken nogal wat mee: Waupatukway wordt neergeschoten en raakt betrokken bij een moord. Peye maakt kennis met het brute karakter van Willem Kieft, die de stam van Waupatukway laat uitroeien. Manuel krijgt straf en moet verder als slaaf. Toch blijft het drietal strijden voor hun vrijheid en dat begint een centraal thema in het korte oeuvre van Ruggenberg te worden.

Rob Ruggenberg: Manhatan. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045107646; 296 blz. € 14,95. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Rob Ruggenberg:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt