 |
Hij staat er meestal bij als een tinnen soldaatje: formeel, stil en in zichzelf gekeerd. En hoewel hij al zeventien is, spreekt hij in de derde persoon over zichzelf: 'Marcelo is bang'. Zomaar een praatje maken gaat hem niet makkelijk af, maar voor diepgaande gesprekken over het geloof ben je bij hem aan het goede adres. Dat is zijn 'speciale interesse', die anderen ook wel obsessie noemen.
Marcelo heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme, en zit op een speciale school. Maar zijn vader vindt het hoog tijd dat zijn zoon zich leert redden in 'de echte wereld' en geeft hem een vakantiebaan in de postkamer van zijn advocatenkantoor.
Hoe wonderlijk Marcelo aanvankelijk ook mag overkomen, Stork krijgt het voor elkaar je al heel snel in het hoofd van de jongen op te sluiten. Op dezelfde fenomenale manier als Mark Haddon dat deed in zijn bestseller 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht', dat ook over een jongen met Asperger gaat. Hij dwingt je alles wat vanzelfsprekend is onder de loep te nemen en dat levert waardevolle inzichten op.
Plots besef je dat de regels voor de sociale interactie eigenlijk helemaal niet logisch zijn en hoe ongemakkelijk het voelt als je ze niet begrijpt. Dat het heel lastig is als je het verschil niet kent tussen jaloezie en iemand benijden en als je moet gissen naar de betekenis van uitdrukkingen als 'iemand bespringen'.
Maar Marcelo ziet ook geestige overeenkomsten tussen autisten en 'gewone mensen'. Collega Wendell heeft volgens Marcelo net als hij een 'speciale interesse': vrouwelijk schoon.
De jonge Jasmine is de enige die een (hartverwarmende) poging doet een brug te slaan tussen Marcelo's wereld en de hare. Ze delen hun liefde voor muziek en voeren prachtige, filosofisch getinte gesprekken over vragen als: is vertrouwen kennis of gevoel? Jasmine leert Marcelo dat hij ook in de echte wereld mag vertrouwen op zijn eigen oordeel. Ze zegt: 'de goede noot klinkt goed, de verkeerde vals'.
Die wijsheid heeft Marcelo meer dan ooit nodig als hij in een afvalbak op kantoor een foto van een verminkt meisje ontdekt. Zijn vader blijkt het bedrijf te vertegenwoordigen (en om financiële redenen vrij te pleiten) dat daarvoor verantwoordelijk is. De echte wereld slaat genadeloos toe: Marcelo moet zelf besluiten wat hij met deze informatie gaat doen.
Dit fascinerende coming-of-ageverhaal verdient het net zo'n bestseller te worden als 'De hond in de nacht'.
Francisco X. Stork: Marcelo en de echte wereld. Vertaald uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047702429; 265 blz., € 16,50. Vanaf 15 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Francisco X. Stork:
|