Mees Kees in de gloria (Kinderboekenweekgeschenk) - Mirjam Oldenhave

'Samen tekenen ze teken!'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 2 oktober 2010

Vorige

Het motto van de Kinderboekenweek, 'De Grote Tekententoonstelling', krijgt in het Kinderboekenweekgeschenk een verrassende betekenis. Tobias heeft een teek in zijn nek, die zijn klas inspireert tot een reeks tekeningen van teken. Of van een teek met een teek in zijn nek. Of van een teek die een teek met een teek tekent. Het levert een Grote Tekententoonstelling op voor de ouderavond.

Alles in klas 6b van stagiair Mees Kees (19), waarover al vijf komische delen vol met dit soort taalgrappen verschenen, loopt op die manier compleet uit de hand. Als bijvoorbeeld Sep zijn spreekbeurt niet heeft voorbereid, mag hij het van Kees 'over moppen doen' en krijgt hij na dertien moppen tappen een tien. En als je kletst terwijl de directeur onverwacht binnenkomt, geeft Mees Kees je onmiddellijk een 'laatste waarschuwing' in de vorm van een toffee, want dan kun je even niet praten. Gevolg: iedereen wil een laatste waarschuwing!

Door al die grappen en de luchtige stijl wordt de kwaliteit van deze serie soms onderschat. Maar tussen de regels door gaan de boeken over veel meer: het vertrouwen dat Kees de kinderen met zijn onorthodoxe aanpak geeft. Toegegeven, die aanpak is misschien niet realistisch, maar de kinderen zijn dat wél. Mirjam Oldenhave weet de onstuimige interactie in 6b haarscherp te beschrijven.

Vóór Kees les kwam geven, was 6b een klas vol onbegrepen (probleem)kinderen. Nu bloeien ze op, omdat hij ziet wie ze echt zijn. En omdat hij alle poeha om hen heen humorvol en met liefde corrigeert of relativeert. Wijsneus Tom krijgt een glansrol als slimmerik, maar leert ook dat hij niet overal goed in is. In fouten maken bijvoorbeeld. En dyslectische Sammy is plotseling de beste in taal, omdat hij 'creatief kan lezen'.

Het geschenk bevat voor de echte fans wel wat veel uitleg die nieuwe lezers moet bijpraten. Daar staat tegenover dat zij de achtergrond van hoofdpersoon Tobias beter leren kennen. Zijn vader is overleden en zijn moeder verwaarloost hem sindsdien. Dat staat nergens expliciet, maar Tobias heeft gaten in zijn schoenzolen ('omgekeerde sandalen') en nooit een boterham bij zich. Mees Kees neemt hem onder zijn hoede en doet na schooltijd leuke dingen met hem. "Je was weer erg lastig vandaag", zegt hij aan het eind van de schooldag. Waarop Tobias hoopvol antwoordt: "Zal ik dan maar nablijven?".

Overigens: iPhonebezitters kunnen gratis een alleraardigste Mees Kees-app downloaden, met extra verhalen en een lied.

Lees ook de recensies over andere boeken van Mirjam Oldenhave:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt