 |
'Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Laatst zocht ik op welke planeet er eigenlijk tussen Venus en Mars ligt, want je zou kunnen zeggen dat ik daarvandaan kom. Nou, er ligt dus maar één planeet tussen. De Aarde. Dus ik ben thuis, en jullie niet.'
Aan het woord is Evy, geboren als Evert. Haar verhaal is gebaseerd op het leven van een echte jongere, zoals alle boeken in Querido’s Slashreeks. Net als meer delen uit die serie komt ‘Meisje van Mars’ als volwaardige roman niet helemaal uit de verf, maar overtuigt het wel als journalistiek getint portret.
Woltz blijft zo dicht bij haar hoofdpersoon, dat de andere personages vlak en soms zelfs onbeduidend blijven. Neem Everts goede vriendin en vertrouweling Daisy, die pas wordt geïntroduceerd als ze plotseling overlijdt. Haar dood betekent voor hem een belangrijk keerpunt in zijn gedachten over de toekomst. Maar de lezer kent Daisy niet en kan het gewicht van dat moment daardoor nauwelijks navoelen.
Ook het terugblikkende karakter van het boek, schept soms afstand. Evy vertelt de lezers vaak iets, zonder hen bij die ervaring toe te laten: 'Ik kwam erachter dat ik het eigenlijk veel leuker vond als de wereld niet alleen maar om mij draaide.'
Toch geeft het boek een indringend inkijkje in de ontwikkeling die mensen als Evy doormaken. Knap hoe verhelderend Woltz (of Janssen?) verwoordt hoe moeilijk het is om uit te leggen wat je voelt als je in een verkeerd lichaam zit. Voor Evert bepaalt noch zijn lichaam noch zijn geaardheid zijn gevoel. Hij is fysiek een man, maar voelt zich vrouw, hij valt op jongens, maar voelt zich hetero.
Schrijnend zijn de vele zeer persoonlijke details, die plastisch en zonder omhaal zijn opgeschreven. Bijvoorbeeld hoe Evert als kind zijn piemel verbergt: hij drukt de ballen terug in hun holtes, duwt het vel naar achteren en trekt een superstrakke onderbroek aan. Met helse pijn tot gevolg, maar hij heeft er alles voor over om een meisje te zijn.
Evert wordt vreselijk gepest op school en zijn ouders proberen alle meisjesachtigheid in de kiem te smoren. Hij mag niet met Barbies spelen, zijn haar moet kort blijven en o wee als moeder sporen make-up op zijn gezicht aantreft. Pas als hij zeventien is, krijgt hij toestemming met hormoonbehandelingen te starten. Uiteindelijk wordt Evy vrouw, al begrijpt de lezer dan heel goed dat hij dat altijd al geweest is.
Anna Woltz en Vicky Janssen: Meisje van Mars. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045112930; 155 blz. € 12,95. Vanaf 14 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Anna Woltz:
|