Memorykonijn - Maranke Rinck

'Konijn zoekt konijn'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 september 2015

Vorige

Stel dat de plaatjes van het beroemde geheugenspel Memory tot leven komen. Dat de figuren op de kaartjes zelf hun dubbelganger moeten vinden, zonder dat er spelende mensen aan te pas komen. Die geestige invalshoek levert een van de origineelste prentenboeken van dit jaar op: 'Memorykonijn'.

Het boek opent met een veld vol kaartjes. Eentje is omgedraaid. "Konijn zoekt het andere konijn", staat er. Op de volgende bladzijde is een tweede kaartje, met een rood vliegtuigje, omgekeerd.. "Maar hij vindt een vliegtuig".

Dan duiken we de wereld van het spel in en zien we geen kaartjes meer, maar het konijn ín het rode vliegtuig, op zoek naar zijn evenbeeld. Maranke Rinck vertelt het avontuurlijke verhaal van deze zoektocht bijna zoals een kind het fantaserend tijdens het spelen van memory had kunnen vertellen: vol absurde wendingen, koningen, draken, vliegtuigen, auto's en boten.

Konijn komt allerlei figuren tegen die wel eventjes willen helpen met zoeken, maar die afhaken zodra zij zelf hun dubbelgangers tegenkomen. "De koningen schudden elkaars hand. Ze praten over koningsdingen. En ze vergeten Konijn." Konijn moet maar aan zijn eigen volk vragen waar het andere konijn is. En jawel, even later loopt hij 'het volk' tegen het lijf, dat hem zwemmend naar een ander eiland brengt. "In de zee zwemt een ander volk. De volkeren zijn erg blij elkaar te zien."

Dat soort droge zinnetjes zijn behoorlijk grappig. Net als het gesprekje dat Konijn uiteindelijk met de draak voert, die het andere konijn gevangen houdt. "'Jij krijgt hem niet', zegt de draak. (...) 'Ik wil hem toch', zegt Konijn. De draak schudt haar kop. 'Dan ga ik je verslaan', zegt Konijn. 'Probeer maar', zegt de draak."

De illustraties van de veelzijdige Martijn van der Linden ogen kraakhelder door het vele wit en het frisse kleurgebruik. Niet alle beelden zijn even interessant: de ontmoeting met de koningen oogt een tikkie saai, zo ook de plaat waarop Kip en Konijn samen oplopen. Maar er staan ook ijzersterke illustraties in: de platen waarop Konijn over een zee van rode vissen vaart en in het rode vliegtuigje tussen blauwe vogels vliegt zijn schitterend. De uitneembare memorykaartjes achterin maken dit verrassende boek helemaal af.

Maranke Rinck: Memorykonijn. Ill. Martijn van der Linden. Lemniscaat; 48 blz. euro 16,95. Vanaf 5 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Maranke Rinck:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt