Met je hoofd boven water - Gideon Samson

'Natte tegels, slokken chloor en gegil'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 11 september 2010

Vorige

Als er op de uitnodiging voor een verjaardagspartijtje staat 'neem je zwemspullen mee', krijgt Gied al buikpijn. Een zwemparadijs is voor hem een zwemhel. Hij is een 'waterkneus', die met moeite zijn A-diploma heeft gehaald en nog steeds bang is om te verdrinken. Vooral bij watertrappelen is het 'alsof een monster op de bodem van het zwembad aan zijn voeten trekt'. Zwemfeestjes zegt Gied af, maar onder het wekelijkse schoolzwemmen voor diploma B komt hij niet uit.

Ook als je wel van zwemmen houdt, is het niet moeilijk je in Gieds angst te verplaatsen. Knap beschrijft Gideon Samson (zijn eigen?) zwemles zonder al te veel overdrijving als een akelig samenspel van glibberige tegels, weerkaatsend gegil, natte lijven, slokken chloorwater, rode ogen en een zwemleraar die na de zoveelste duikpoging roept: 'wil jij nou een vent worden?' Om bibbers en blauwe lippen van te krijgen.

Geen wonder dat Gied er alles aan doet om de les te ontduiken. Hij houdt zelfs een schriftje bij met ontsnappingstrucs. Als die niet werken, hoopt Gied dat 'de man met de duiven' op het pleintje zit waar ze met de bus langsrijden. Die is tijdens al die zenuwachtige ritjes naar het zwembad een symbool geworden voor Gieds laatste restje zelfvertrouwen, een reddingsboei, zonder wie hij denkt te verdrinken. Zit de man er, dan zal hij de zwemles overleven.

Hoe merkwaardig dat ook mag klinken, het overtuigt: als een onschuldige dwanggedachte in de categorie 'als er nu een blauwe auto langsrijdt, slaag ik voor mijn examen'. Maar als de wildvreemde man plots verdwijnt, besluit Gied hem te gaan zoeken en dat is wel een wat onwaarschijnlijke wending.

Gelukkig blijkt de man niet ook nog eens de redder op wie Gied had gehoopt, maar maakt Samson er een rotvent van. Het zijn de mensen die Gied tijdens zijn zoektocht tegenkomt die hem helpen zijn zwemles met goede moed te hervatten.

Begin oktober ontvangt Gideon Samson (1985) terecht als jongste schrijver ooit een Zilveren Griffel voor zijn tweede boek 'Ziek'. 'Met je hoofd boven water' is een minder sterk verhaal, door die wat gekunstelde zoektocht, maar krijgt alsnog een dikke voldoende dankzij de zorgvuldige stijl, de humor ('een E-brevet krijg je als je onder water kunt ademen') en de vertederende hoofdpersoon, een bang, levend jochie dat je meteen in je hart sluit.

Lees ook de recensies over andere boeken van Gideon Samson:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt