Mierenkolonie - Jenny Valentine

'Als Sam aan Max denkt, stikt hij bijna'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 27 maart 2010

Vorige

Hij wil alleen zijn en daarom loopt Sam (17) weg van huis, naar Londen. Want in die grootstedelijke mierenhoop kan hij anoniemer leven dan op het platteland, waar iedereen zijn verleden kent. Maar het stadse gekrioel doet hem ook denken aan zijn vroegere boezemvriend Max, die niets liever deed dan mieren bestuderen. En als Sam aan hem denkt, stikt hij bijna.

Waarom hij dat beklemmende gevoel krijgt, vertelt hij niet. Maar dat er iets tragisch is gebeurd en Sam daarbij niet zo'n fraaie rol heeft gespeeld, valt af te leiden uit de manier waarop hij zichzelf een sober en eenzaam leven oplegt, bijna als een straf.

Alleen al dat geheimzinnige gegeven werkt als een strakgespannen veer, die je door het boek naar de ontknoping trekt. Sam gaat in een kaal flatje wonen en ontwijkt contact met de buren. Maar dat gaat minder makkelijk dan hij had gedacht.

In hetzelfde flatgebouw woont kwebbelkous Bohemia (10), de tweede verteller in dit boek. Ze is vastbesloten vriendschap te sluiten met Sam, die net als zij in een isolement leeft. Al heeft Bo daar niet zelf voor gekozen: haar jonge moeder gaat liever uit dan dat ze op haar dochter past. Bo gaat niet naar school en krijgt chips als ontbijt.

Sam moet eerst niets van haar hebben, maar begint zich steeds meer om haar te bekommeren. Dat levert ontroerende scènes op: "Sam zei dat hij dacht dat mijn moeder hulp nodig had en ik zei dat ik mijn best deed. 'Niet van jou', zei hij."

Toch valt er ook een hoop te lachen, al was het alleen al om Valentine's grappige, frisse beeldspraak en de perfecte karaktertekening. De bemoeizieke onderbuurvrouw, met een hart van goud, vat Sams situatie bijvoorbeeld geestig samen: "Arme jij, je komt hier als een kluizenaar met een zwijggelofte en dan word je geadopteerd door een kind van tien met verbale diarree."

En dat kind geeft Sam ook nog een koekje van eigen deeg door na een ruzie weg te lopen. Dan beseft hij dat je, als je wegloopt, net doet alsof alles wat je hebt achtergelaten ook verdwijnt. Maar dat doet het niet. Sam kan niet anders dan de confrontatie met zijn verleden aangaan.

Na 'Op zoek naar Violet Park' en 'Gebroken soep' verrast Valentine opnieuw met een ongewone, knap opgebouwde roman, die haar fans zeker niet zal teleurstellen.

Lees ook de recensies over de andere boeken van Jenny Valentine:

  • 'Op zoek naar Violet Park'
  • 'Gebroken soep'


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt