Mij niet gezien - Meg Rosoff

'Roadtrip met vroegwijze Mila'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 14 mei 2016

Vorige

Strikt genomen gebeurt er weinig in het geslaagde nieuwe jongerenboek van de Britse Meg Rosoff, maar onderhuids speelt er des te meer. Daarin toont deze schrijfster, die in 2005 debuteerde met het eigenzinnige 'Hoe ik nu leef', eens te meer haar vakmanschap. Onlangs werd ze terecht bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award, de grootste internationale oeuvreprijs voor jeugdliteratuur (prijzengeld: euro 592.500).

De Londense Mila (12) - zoals veel protagonisten uit Angelsaksische young adult literatuur vroegwijs en welbespraakt - reist met haar vader naar Amerika om diens jeugdvriend Matthew te bezoeken. Vlak voor vertrek krijgen ze te horen dat hij is verdwenen, zijn vrouw, zoontje en hond achterlatend. Ze besluiten toch te gaan, om hem te zoeken.

De kalme roadtrip die vader en dochter daarop ondernemen naar Matthews vakantiehuisje, waar hij mogelijk zit, beslaat het grootste deel van het boek. Ze slapen in motels, eten, verbazen zich over de Amerikanen en Mila peinst aldoor over de vraag die de spanning erin houdt: waarom is Matthew verdwenen? Er gebeuren geen opzienbarende dingen, maar dankzij Rosoffs grote psychologische inzicht, fijnzinnige karaktertekening en humor verveelt het geen moment.

Mila heeft een rijke fantasie en heeft het 'hondachtige' vermogen het onuitgesproken gevoelsleven van anderen aan te voelen. Ze is een waarneemster, 'tuurt in zielen'. In feite gaat het hier natuurlijk om uitvergrote empathie en de open blik van een kind, die de meeste volwassenen om Mila heen zijn verloren.

Die houden er dubbele agenda's op na en maken een puinhoop van hun leven. Matthew voorop, al leert Mila ook haar eigen liefdevolle vader op een nieuwe manier kennen. "Vertel eens, zeg ik, is er bij de volwassenen een gigantische samenzwering aan de gang waarbij mensen onvoorstelbaar ingewikkelde levens leiden en doen alsof dat normaal is?"

Mila kan zich niet voorstellen dat zij ooit ook zo wordt: "Zal het kind dat ik ben zich op een dag stilletjes uit de voeten maken om nooit meer terug te keren?"

Naast die klassieke coming of age thematiek, is dit vooral ook een eerlijk boek over vriendschap. Terwijl ze zoeken naar haar vaders oude vriend, reflecteert Mila op haar eigen veranderende vriendschap met Catlin. Ook dat hoort bij opgroeien.

Meg Rosoff: Mij niet gezien (Picture Me Gone) Vert. Jenny de Jonge. Luitingh-Sijthoff; 24 blz. € 17,99. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Meg Rosoff:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt