Mijn vriend Crenshaw - Katherine Applegate

'Een originele benadering van denkbeeldige vriendjes'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 8 april 2017

Vorige

Naar eigen zeggen is zesdegroeper Jackson geen type voor een denkbeeldige vriend. Hij houdt van feiten. Dus verzet hij zich als de uit de kluiten gewassen kat Crenshaw weer opduikt drie jaar nadat Jackson hem verzonnen heeft. Hij doet zijn ogen dicht, telt tot tien, maar het beest zit er nog, met snorharen die “als ongekookte spaghetti” uit zijn gezicht steken.

Een aardige nieuwe invalshoek om het tamelijk uitgemolken gegeven van imaginaire vriendjes te benaderen. Al snel wordt duidelijk dat het de Amerikaanse Katherine Applegate ook helemaal niet te doen is om de vriendschap tussen de jongen en de kat, daarvoor blijft die te veel aan de oppervlakte. Het gaat eerder om de psychologische vraag wat de herrijzenis van het denkbeeldige dier betekent.

Toen Jackson hem verzon, leefde hij met zijn ouders en zusje noodgedwongen in een busje, omdat ze wegens geldproblemen uit hun huis waren gezet. Sinds een tijdje liggen er opnieuw stapels rekeningen op tafel. Crenshaw is teruggekeerd om Jackson de waarheid onder ogen te laten zien en vooral zijn gevoelens daarbij toe te laten: misschien zal hij opnieuw zijn huis moeten verlaten.

Met sprekende details beschrijft Applegate de schrijnende armoede in het gezin. Het is de sterkste troef van dit boek. Geldproblemen besluipen je als een verkoudheid, zegt Jacksons moeder: een kriebel in je keel, dan een kuchje en voor je het weet hoest je de longen uit je lijf.

Zij en haar man hebben allebei baantjes, maar moeten wc-papier ‘lenen’ van hun werk, kunnen hun kinderen niet méér voorzetten dan macaroni met kaas, en als ze een belangrijke honkbalwedstrijd willen zien, moet dat in een elektronicazaak, omdat hun eigen tv is verkocht, net als zo’n beetje de rest van de huisraad.

’s Avonds staat Jacksons zusje voor zijn slaapkamerdeur: “Mijn kamer is eng zonder mijn spullen.” Zulke momenten komen binnen, bij wie dan ook.

Ondanks het zware thema blijft het boek kalm en licht van toon en zit er zelfs humor in. Applegate, die eerder opviel met het poëtische ‘Ik ben een gorilla’ (2014), schrijft toegankelijk en beeldend. ‘Mijn vriend Crenshaw’ is geen spannend avontuur, maar een fijngevoelig portret van een jongen die tegen zijn zin houvast vindt in zijn verbeelding.

Katherine Applegate: Mijn vriend Crenshaw. Vert. Annelies Jorna. Querido; 256 blz. € 15,99. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Katherine Applegate:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt