Mijn zus woont op de schoorsteenmantel - Annabel Pitcher

'Pa heeft een hekel aan moslims'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 2 april 2011

Vorige

Het gebeurt niet vaak dat een Brits debuut meteen in het Nederlands verschijnt, maar 'Mijn zus woont op de schoorsteenmantel' van Annabel Pitcher (1982) rechtvaardigt de haast. Het is knap geschreven en reflecteert bovendien vanuit kinderperspectief op een actueel, gevoelig thema: de gespannen verhoudingen tussen moslims en westerlingen.

Toen de hartveroverende verteller Jamie (10) vijf jaar oud was, is zijn oudere zus Rose bij een bomaanslag omgekomen. De gebeurtenis heeft het gezin verscheurd. Ma is er met 'een man van de praatgroep' vandoor, Rose's tweelingzus Jasmine heeft eetproblemen en pa is aan de drank. Hij steekt zijn haat tegenover 'de moslims die zijn dochter hebben vermoord' niet onder stoelen of banken. "Moslims zijn als een besmettelijke ziekte, ze maken dit land kapot", briest hij. Pitcher schrijft het zonder pardon op.

Jamie kan zich weinig van Rose en niets van de aanslag herinneren. Voor hem is zijn zus een urn op de schoorsteenmantel. Het verdriet van de rest is niet het zijne en dat maakt hem als personage interessant. Jamie is een buitenstaander in zijn eigen familie. Die eenzaamheid is, tussen alle dagelijkse kinderbelevenissen door, in het hele boek pijnlijk voelbaar.

Als Jamie op school, waar hij gepest wordt, uitgerekend in het fantasierijke moslimmeisje Sunya een zielsverwant vindt, raakt hij in tweestrijd. Hij wil niets liever dan vrienden met haar worden, maar voelt zich schuldig dat hij met een moslim omgaat. Sterk dat Pitcher er geen suikerzoet, politiek correct sprookje van maakt. Hoewel de band tussen de twee met vallen en opstaan groeit, neemt de tolerantie van pa nauwelijks toe. Als hij ontdekt dat de Sonja met wie Jamie op school omgaat eigenlijk een Sunya is, gaat hij door het lint.

Dat het boek ondanks alle ellende niet leest als een dramatisch probleemboek, komt doordat de speelse taal van Pitcher regelmatig een glimlach oproept: bergen zijn zo hoog 'dat ze in de billen van God prikken', een streep zee aan de horizon ziet eruit 'alsof iemand die met een glitterpen langs een liniaal heeft getrokken' en Jamie zou wel een ander leven willen bestellen 'alsof het een pizza is'.

Dat andere leven wordt hem op tv door de talentenjacht 'Britain's got talent' aangereikt, denkt Jamie (alweer een mooie reactie op de tijdgeest!). Hij geeft zijn zus en zichzelf op, maar het loopt in dit ontroerende boek uiteindelijk allemaal anders dan gedacht.

Annabel Pitcher: Mijn zus woont op de schoorsteenmantel.Vertaald uit het Engels door Ellis Post Uiterweer. Pimento/Mistral, Amsterdam. ISBN 9789049924430; 239 blz. €16,95. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Annabel Pitcher:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt