Moby's ontdekking - Mario Gommeren

'Dode ouders bellen mobiel!'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 2 juni 2007

Vorige

Als je op vijf kilometer hoogte bent, op de Mont Blanc bijvoorbeeld, zit je vlakbij de hemel. Daarom wil de tienjarige Moby die berg beklimmen. Om de hemel te ontdekken en zijn overleden ouders terug te zien. Onder voorwaarde dat Moby zijn mobiele telefoon meeneemt en elke dag belt, mag hij van zijn pleegvader Markus gaan. In zijn eentje.

Een bizarre situatie natuurlijk, maar de toon van het verhaal is zo vanzelfsprekend en eigentijds dat je daar niet lang bij stilstaat. De vraag of het voor een tienjarige wel mogelijk is om zonder enige klimervaring de Mont Blanc te bedwingen, komt zelfs nauwelijks aan de orde. Moby kan het, punt uit. Dat is zijn overtuiging en algauw ook die van de lezer.

Tijdens zijn gevaarlijke tocht naar de top denkt Moby na over het bestaan van God en de hemel en belt daarover met zijn beste vriend Rashid. Het mooie is dat op die manier alle mogelijkheden, zonder oordeel, openhartig ter sprake komen. Moby's vader vond God en de hemel onzin, Markus denkt dat de doden in de hemel dvd's kijken en gourmetten en Rashid vreest dat je er verantwoording over je slechte daden moet afleggen.

Als Moby uiteindelijk de top bereikt, wordt het mysterie onverwacht toch teveel doorbroken. Moby's dode ouders bellen hem op zijn mobiel! Zij verklaren plotseling allerlei hemelse zaken en geven Moby ook nog tien wijze levenslessen, die veel weg hebben van de tien geboden.

Die platte, aardse oplossing doet enorme afbreuk aan Moby's integere en ontroerende verwondering over de raadsels van het leven, die de eerste honderd bladzijden van het boek ijzersterk maakt. 'Moby's ontdekking' verscheen in 1999 als 'GSM Moby's ontdekking van de hemel', maar bleef toen onopgemerkt. Dat was, ondanks de matige ontknoping, niet terecht. Want Mario Gommeren laat wel zien over grote eigenzinnigheid, humor en durf te beschikken en daarmee zal de doelgroep van dit boekje zich prima vermaken.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt