Morrison krijgt een zusje - Sjoerd Kuyper

'Dat verse zusje moet ophoepelen'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 3 mei 2008

Vorige

Op het geboortekaartje staan drie foto's: een lachende papa, een lachende mama en een lachende Morrison. "Van mij hadden ze er beter een huilfoto op kunnen plakken", denkt de vijfjarige Morrison bitter. Hij ziet het niet zitten dat hij een zusje krijgt. Want dat betekent dat hij plaats moet maken.

Een angst die bij meer kinderen leeft als er een baby op komst is. Maar Morrison heeft alle reden dat 'plaatsmaken' letterlijk op te vatten. Hij hoorde het zijn vader zelf zeggen: Morisson moet zolang naar tante Zuster in het klooster. En mama beaamde: "Dan hebben wij lekker rust aan ons hoofd".

Om dit vakkundig uitgesponnen misverstand (vader doelt uiteraard op een logeerpartij van korte duur) draait 'Morrison krijgt een zusje', het 'kinderboek naar de familiefilm'. Vaak stellen boekverfilmingen al teleur, maar 'verboekingen' van films zijn haast per definitie waardeloos. Toch heb ik, zonder de film te hebben gezien, genoten van dit boek. Het is een heerlijk feelgood-avontuur, vol vaart en humor.

Sjoerd Kuyper schreef het filmscenario, maar verloochent zijn achtergrond als veelbekroond kinderboekenschrijver niet. Hoewel je in veel scènes de filmische aanpak proeft en het verhaal niet zoveel diepte heeft als Kuypers' Robinboeken, geven zijn formuleringen een dimensie aan het verhaal die de film ontstijgt.

Klein voorbeeldje: de stokoude nonnen in het klooster 'lijken van spinrag gemaakt'. In een film is oud gewoon oud en niet van spinrag. En als Morrison zijn slapende babyzusje draagt, vindt hij haar zo zwaar dat het lijkt 'alsof ze droomt van een schip vol nijlpaarden'. Mooie beelden, die alleen zo werken in een boek.

Eerst probeert Morrison zich zo lief te gedragen dat zijn ouders hem wel moeten verkiezen boven een stinkende krijsbaby. Maar als dat niet werkt, besluit hij het rigoureuzer aan te pakken. Of eigenlijk besluit Bumper dat, Morrisons alter ego. Die ontmoet hij als hij zijn eigen, boze gezicht weerspiegeld ziet in de bumper van een auto. De jongen die hij daar aankijkt, durft veel meer dan Morrison zelf. Hij verstopt zich en steelt zijn verse zusje meteen na de geboorte. Zijn zusje moet ophoepelen, niet hij!

Het levert onder andere een dolle achtervolging op, waarin Morrison auto rijdt met behulp van een achteruitrijdcamera op de voorbumper. Een hartveroverend en spannend kleuterspektakel. Toch die film maar eens gaan bekijken.

Lees ook de recensies over andere boeken van Sjoerd Kuyper:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt