 |
Het ergste wat een reuzenkind kan overkomen, is dat hij klein blijft. Munkel Trog is zo’n uk dat hij met gemak kan doorgaan voor een Kriel (een mens). Dat is een ramp in de reuzenkolonie, die in de krater van de Bulderberg huist. Het zijn immers de Krielen met hun ‘magische moordstokken’ die de reuzen eeuwen geleden de bergen én de vergetelheid in hebben gejaagd. Munkel is daarom het pispaaltje.
In zo’n geval zit er maar één ding op: wie niet groot is, moet slim zijn. En dat is ook de wensvervullende ontwikkeling die de 67-jarige debutante Janet Foxley haar gevoelige Munkel gunt.
Voor zijn rol als Kriel in een toneelstuk mag hij de kostbare Krielkleding uit het museum lenen. Die gebruikt hij voor een kort, stiekem bezoek aan de Krielstad onderaan de Bulderberg. Wat hij daar over Krielen leert, komt later goed van pas.
Als zijn broer Grub, tegen alle regels in, een Krielmeisje ontvoert en daarmee een opsporingsactie van de Krielen uitlokt, dreigt de reuzenkolonie te worden ontdekt. Een aardige omdraaiing: reuzen zijn bang voor mensen! Munkel is de enige die genoeg verstand van Krielen heeft om zijn stad te redden.
Ergens is het jammer dat Munkel niet wat langer in de mensenwereld vertoeft, want dat had meer spannende confrontaties kunnen opleveren. Daar staat tegenover dat Foxley de reuzensamenleving in geuren en kleuren en met veel humor oproept.
Het schoonheidsideaal onder de reuzen is bijvoorbeeld een grijze huid met flink wat harige wratten, mooie uitpuilende ogen en scheve gele tanden. Munkels babyzusje Flots ‘is zo snoezig als een pad’, staat er. De reuzen hebben klinkende namen als Bul Lodder en Bonk Ploeter, eten koude uilentaart en hagedissenlolly’s, aanbidden Zijne Immensheid koning Holbol de dertiende en houden waakdraken. Het lukt Munkel als enige om op de vurige schooldraak Snark te vliegen; alweer zo’n glorieuze overwinning voor het onderdeurtje.
Dit soort beschrijvingen zijn de smaakmakers van het boek, want van een bijzondere stijl moet Foxley het niet hebben. Het is een ongecompliceerd, levendig en fantasievol avontuur, waarin moed en vindingrijkheid worden beloond, voor kinderen die nog niet toe zijn aan het beste reuzenboek aller tijden: ‘De GVR’ van Roald Dahl. De filmrechten zijn al verkocht, deel twee is in het Engels verschenen.
Janet Foxley: Munkel Trog. Vertaald uit het Engels door Karin Breuker. Ill. Georgien Overwater. Lemniscaat, Amsterdam. ISBN 9789047704744; 236 blz. € 14,95. Vanaf 7 jaar.
|