Neushoorns eten geen pannenkoeken - Anna Kemp

'Dat mama die neushoorn niet ziet!'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 21 januari 2012

Vorige

,,Maartje zat te ontbijten toen er een enorme paarse neushoorn de keuken binnen kwam wandelen.” Op de tekening staart ze de lezer als versteend aan, met schotelgrote ogen. Een prentenboek dat zo begint, kan natuurlijk niet meer stuk. Het roept meteen associaties op met die onverwoestbare klassieker ‘Ze lopen gewoon met me mee’ van Margaret Mahy, waarin er elke dag meer nijlpaarden met Kareltje mee naar huis lopen.

Maar anders dan bij Kareltje merken de ouders van Maartje de neushoorn helemaal niet op. Ze zijn teveel met zichzelf bezig en luisteren nooit als Maartje wat zegt. Op de illustraties zit mama met een laptop op schoot te bellen. Dat ietwat overdreven portret van een drukke ouder werkt hier komisch, want hoe kún je nou een  neushoorn ‘zo groot als een bus en zo paars als een pruim’ over het hoofd zien?

Maartje sluit vriendschap met het beest en ontdekt dat hij van pannenkoeken houdt. Pas als de ouders van Maartje lezen dat er in de dierentuin een pannenkoek-etende neushoorn wordt vermist, geloven ze hun dochter. Misschien moeten ze in de toekomst maar beter naar haar luisteren.

De krasserige potlood- en krijttekeningen zitten vol beweging en humoristische details: van de betrapte blik van de neushoorn op de wc tot de bank die aan één kant in elkaar zakt onder zijn gewicht. Soms laat de schrijfster te weinig ruimte laat aan de illustrator, en dat is jammer. Als Maartje bijvoorbeeld fantaseert over manieren om de neushoorn terug bij zijn familie te krijgen, volstaan de verschillende getekende opties. Uitlegzinnetjes als ‘Hij was te zwaar voor een luchtballon’ verzwakken dat effect.

Kleuters die het treurig vinden dat Maartje afscheid moet nemen van haar vriend, krijgen op de laatste bladzijde nog een verrassing: er staat een roze ijsbeer in de gang, zoals er bij Kareltje na het verdwijnen van de nijlpaarden aan het eind giraffen opduiken. Een lekker gek, tragikomisch avontuur dat, net als het vorige boek van dit duo, ‘Honden doen niet aan ballet’, ongetwijfeld bij veel kleuters tot de verbeelding zal spreken.
 
Anna Kemp: Neushoorns eten geen pannenkoeken. Ill. Sara Ogilvie. Vertaald uit het Engels door L.M. Niskos. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047703952; 34 blz. € 12,95. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt