Niet zonder liefde - Marita De Sterck

'Buitelen door de stad'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 31 maart 2012

Vorige

Twee prille geliefden ontmoeten elkaar op het Centraal Station van Antwerpen. Maar ze scheiden ook snel weer, want Arjun wil dat Juma thuis vertelt dat ze een stel zijn. Juma wil daar niets van weten en vlucht een metro in. Bovengronds zet Arjun de achtervolging in, zich springend voortbewegend over bushokjes, hekken, richels. Hij is namelijk een ‘traceur’, doet aan ‘parkour’, waarbij je je zo snel mogelijk  moet verplaatsen en alle hindernissen onderweg soepel moet weten te nemen.

Die spectaculaire achtervolging vormt het  raamwerk voor een wervelend mozaïekverhaal over de hindernissen van het leven en de liefde. Zoals we dat van de Vlaamse antropologe  De Sterck gewend zijn, wordt deze rijke, stadse adolescentenroman aan alle kanten  gestut en gevoed door onverwachte inkijkjes in allerlei (sub)culturen.

We leren vooral veel over parkour, maar er wordt ook verwezen naar sprookjes, de geschiedenis van Arjuns vader (half Hutu, half Tutsi), de Marokkaanse achtergrond van Arjuns vriend Mo, het sappige Vlaams dat Juma’s oma spreekt. Antwerpen is een smakelijke smeltkroes van culturen en verhalen, zoveel maakt De Sterck wel duidelijk.

Eén van die verhalen is Schopenhauers parabel van de stekelvarkens, die oma van haar Kosovaarse taxichauffeur heeft gehoord. Het is haast een blauwdruk voor de familieverhoudingen in dit boek: als stekelvarkens in de winter dicht bijeen schuiven prikken ze elkaar, maar als ze te ver uit elkaar gaan zitten, bevriezen ze. Ze moeten precies de juiste afstand zien te bewaren.

Zo is dat ook met de sterk gekarakteriseerde personages in dit boek, die allemaal een band hebben met Arjun of met Juma. Zoals Juma’s moeder, die na een miskraam depressief werd, haar weggelopen vader en Arjuns ouders, die zijn gescheiden. Oma Marie-Louise, een onvergetelijke vrouw met een scherpe tong, regisseert het liefdesdrama tussen Arjun en Juma op afstand en kletst honderduit tegen het koekblik met de as van haar overleden man. Over het ‘krapuul’ in haar buurt: “Ik sla ze met plezier met mijn sacoche op hun bakkes als ze me ambeteren” en over Juma: “Ze durft daar niet staan fonkelen met haar groot geluk terwijl haar moeder in de patatten ligt.”

Stapt Juma uit de metro? Kiest ze openlijk voor Arjun? Buitelend door de stad houdt de laatste zich voor: “Een simpel lief is niks voor mij. Ik hou van hindernissen, die zetten de mens pas echt in beweging.”

Marita De Sterck: Niet zonder liefde. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045113197; 165 blz. € 13,95. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Marita De Sterck:

Bij dit boek hoort het volgende filmpje: 


 
 
 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt