Niets liever dan jij - Erik van Os & Elle van Lieshout

'Geen koekje bij de appelsap'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 17 september 2016

Vorige

Poëzie is ook in de kinderboekwinkel een moeilijk verkoopbaar genre, tenzij het in de vorm van een prentenboek wordt gepresenteerd. Gedichten voor kleuters, voorzien van royale tekeningen van bekende illustratoren, doen het goed, weten we sinds het succes van 'Jij bent de liefste' van Hans en Monique Hagen (2000).

Sindsdien brengt Querido om de zoveel jaar zo'n zelfde uitgave, onlangs nog het prachtige 'Nooit denk ik aan niets' (2015) van de Hagens, met tekeningen van Charlotte Dematons.

En nu is er 'Niets liever dan jij' van Erik van Os en Elle van Lieshout. Die zoete titel is commercieel vast slim, maar leunt wel erg nadrukkelijk op 'Jij bent de liefste'. Was er niet iets originelers te verzinnen?

In het titelgedicht vraagt de ik-figuur zich af hoe hij kan weten wie de liefste is: "'Moeilijk hè?', zegt mama ./ 'Je hebt ook zo veel keus. / Ik weet alleen / wie liever dan de liefste is. / Die staat hier / voor mijn neus!'"

Dat soort opgewekte, aaibare versjes, die het alledaagse met kinderlijke verwondering of een knipoog beschouwen, staan er het meest in deze bundel. Vakkundig opgeschreven, met functioneel rijm, maar het had prikkelender en diepgaander gemogen (bij de Hagens gaat dat laatste nooit ten koste van de eenvoud).

Toch staan er geslaagde regels in dit boek. Het gedicht 'Papa op schoot' ontroert bijvoorbeeld: "Papa huilt. / Oma is dood. / Was ik maar een reus / zo groot./ Dan nam ik papa / op mijn schoot."

En deze herkenbare cafésituatie is geestig opgeschreven, 'kruimeltje verdriet' in dit verband een vondst: "Het is niet echt heel erg / maar leuk is het niet. / Het is meer zoiets / als pech gehad, / een kruimeltje / verdriet. / Als papa koffie wil / en je mama thee / - je bent in een café - / en ze vragen: 'wat wil jij?' / Dan wil je het liefste appelsap / maar daar krijg je/ geen koekje bij."

De dierenprenten van Marije Tolman zijn helaas minder experimenteel dan we de laatste tijd van haar gewend zijn (bekijk vooral het schitterende prentenboek 'Doei!') terwijl juist poëzie zich voor zo'n aanpak leent.

Kortom: een bundel waarin alle makers op veilig spelen. Fijn om met kleuters te lezen, maar op artistiek vlak niet verrassend.

Erik van Os & Elle van Lieshout: Niets liever dan jij Ill. Marije Tolman. Querido, 42 blz. € 15,99. Vanaf 3 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt