Nimona - Noelle Stevenson

'Alles tussen goed en kwaad'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 juni 2016

Vorige

Jeugdboekenuitgeverijen zijn niet scheutig met graphic novels, al wordt die term wel vaak ten onrechte gebruikt voor populaire series als 'Het leven van een loser'. In die boeken staan veel stripachtige tekeningen, maar met graphic novels worden meestal toch lange strip- of beeldverhalen met een zekere literaire kwaliteit bedoeld.

Zoals 'Nimona' van de Amerikaanse Noelle Stevenson, die begon als webcomic en als boek een hit werd, ook onder jongeren die zulke boeken normaal gesproken nooit lezen, getuige de ontelbare reacties op internet.

De strip gaat over gedaanteverwisselaar Nimona, die er meestal uitziet als een alternatief tienermeisje, maar zich kan transformeren tot welk levend wezen dan ook. Ze meldt zich als sidekick bij de goedmoedige schurk Ballister Zwarthart, die het opneemt tegen het Instituut voor Rechtshandhaving en Heldendom - een soort ministerie - en zijn vroegere vriend, nu aartsrivaal, Ambrosius Goudzak.

Helden versus schurken: alles keert om in dit verhaal. Zwarthart blijkt eigenlijk te lief voor een misdadiger, het Instituut heeft meer kwaad dan goed in de zin en Nimona komt behoorlijk bloeddorstig uit de hoek. Zo verkent Stevenson goed en kwaad en wat daartussen ligt.

Dat alles met flink wat droge, soms zwarte humor: "Probeer niemand te vermoorden, oké?" Het is een fantasyverhaal vol actie dat het genre tegelijkertijd op de hak neemt. Zo gaan de personages gekleed als middeleeuwse figuren - Zwarthart en Goudzak als ridders - maar hebben ze wel allerlei hightech gadgets en spreken ze modern: "O yeah, laten we snode plannen smeden!"

In beeld en tekst laat Stevenson haar figuren geestig overacteren. Held-van-beroep Goudzak heeft lokken die het goed zouden doen in een shampooreclame. Hij stelt zich aan als hij Zwarthart en Nimona betrapt in een geheim laboratorium: "Blijf staan, schurken! Blijf van die wetenschap af!" Dat soort sullige zinnetjes werken op de lachspieren. Toch zijn er ook momenten waarop Stevenson ontroert, vooral als het om vriendschap gaat.

Ze tekent met simpele en scherpe lijnen, houdt de achtergronden eenvoudig en het scenario toegankelijk. Haar kleurgebruik lijkt naarmate het boek vordert steeds uitgesprokener te worden. Vooral de actiescènes met explosies, vuur en monsters zijn vaak ronduit spectaculair.

Noelle Stevenson: Nimona Vert. Mariella Manfré. Blossom Books; 262 blz. € 18,50. Vanaf 14 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt